Primarii, încurajaţi să dea amenzi pentru neasigurarea locuinţelor

Primarii gorjeni au fost sfătuiţi de către Instituţia Prefectului să treacă la amendarea cetăţenilor care nu şi-au asigurat locuinţele, pentru a putea aduce bani la bugetele locale. Cu toate acestea, reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că aplicarea sancţiunilor contravenţionale este imposibilă din cauză nu sunt bani pentru înştiinţarea celor în cauză. Ba mai mult, la nivelul municipiului doar 80 de proprietari mai deţin asigurări obligatorii pentru locuinţe.

Instituţia Prefectului i-a înştiinţat pe primarii gorjeni de faptul că au intrat în vigoare prevederile legislative care îi obligă să treacă la sancţionarea cetăţenilor care nu şi-au asigurat locuinţele. Ba mai mult, autorităţile locale sunt încurajate să dea amenzi întrucât încasarea acestora reprezintă o sursă de a aduce bani la buget. De asemenea, primarilor li s-a reamintit că au obligaţia de a asigura locuinţele persoanelor care beneficiază de ajutor social. “În urma radiogramei Ministerului Administraţiei şi Internelor, sosită la Instituţia Prefectului la începutul lunii în curs, în data de 8 august am trimis înştiinţări primarilor prin care i-am anunţat că, recent, au intrat în vigoare prevederile art. 30 din Legea nr. 260/2008 privind aplicarea amenzilor contravenţionale pentru nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor. Totodată, le-am solicitat să dispună măsurile legale în privinţa constatării contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi suportarea contravalorii primelor obligatorii pentru persoanele fizice beneficiare de ajutor social”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului. 

Doar 80 de târgujieni mai au locuinţele asigurate 

Chiar dacă banii încasaţi din amenzi reprezintă un venit la bugetul local, reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că nu se vor putea aplica amenzi până anul viitor. “În momentul de faţă, este imposibil să aplicăm amenzi. Nu am prins în buget nici un leu pentru a trimite înştiinţări celor care nu şi-au asigurat locuinţa. Ca atare nu putem să dăm amenzi fără o înştiinţare prealabilă. Pentru o astfel de acţiune ar trebui alocate câteva miliarde fără nici un rezultat. Nu ştiu câţi dintre cei sancţionaţi contravenţional vor avea posibilitatea să-şi plătească amenzile”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. La nivelul municipiului Târgu Jiu, din cele 44.000 de locuinţe existente, doar 80 dintre proprietarii acestora mai deţin asigurare obligatorie. “În momentul de faţă, aproximativ 80 de proprietari deţin câte o asigurare obligatorie a locuinţei. Restul asigurărilor au expirat, iar oamenii nu le-au mai reînnoit. Pe de altă parte, nu putem intra în baza de date pentru a vedea câte persoane au asigurări facultative pentru locuinţe”, a mai precizat Mariana Budulan.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: