Primarii la instruire: "Am venit boi, am plecat vaci"

Primarii, contabilii şi secretarii din judeţ au fost chemaţi ieri la o şedinţă la Târgu Jiu despre noua lege a salarizării, şedinţă la care nu au înţeles mai nimic despre noile prevederi legale. Edilii au plecat mai supăraţi acasă decât veniseră, mulţi dintre ei fiind convinşi că tot după ce vor pune mâna pe telefon şi vor suna în stânga şi în dreapta vor reuşi să rezolve şi această problemă. Brambureala a fost organizată cel mai probabil de Consiliul Judeţean (CJ), majoritatea primarilor spunând că au primit un fax de la CJ.

Reprezentanţii celor 70 de primării din judeţ au fost înghesuiţi în sala C din Palatul Administrativ, mulţi dintre edili neavând loc în sală, motiv pentru care au rămas pe hol sau au plecat în oraş la plimbare. Cei care au ajuns la şedinţă s-au declarat profund nemulţumiţi atât de sonorizarea din sală, cât şi de pregătirea celor care trebuiau să le explice cum vor trebui să aplice prevederile noii legi. Edilii au înţeles, în mare, doar că nu trebuie să dea salarii mai mici ca în decembrie 2009, cei mai mulţi dintre ei având însă în continuare o serie de nelămuriri. Cei mai mulţi bugetari din administraţia locală vor încasa primul salariu pe anul acesta în următoarele zile, cu toţii aşteptându-se ca lefurile să le fie mai mici, deşi volumul de muncă le-a crescut.

Ciocea: „Cei care trebuiau să ne explice nu ştiau legea“

Printre supăraţi s-a aflat şi viceprimarul din Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru, care nici nu a mai avut loc în sala de şedinţă, la fel ca mulţi alţii. "E o bătaie de joc, nici nu ştiu ce să ne spună, nici locuri pentru noi nu au, nu ştiu pentru ce ne-o mai fi chemat aici", întreba, retoric, edilul. Mult mai vehement era Ion Ciocea, primarul din Bustuchin spunând că tot cu telefoanele va rezolva în cele din urma şi problema stabilirii lefurilor subordonaţilor săi. "S-au umplut de penibil pentru că ne-au chemat şi primari şi secretari şi contabili ca să discutăm legea salarizării, iar cei care trebuiau să ne explice nu ştiau legea. Nu ştiu cine sunt cei care ne-au chemat şi cine erau cei care trebuiau să ne dea acele explicaţii pentru că nu s-au prezentat, deşi asta era o chestiune de bun simţ. Nu vreau eu să se spună ceva, dar când era domnul Mischie parcă altfel se prelucrau treburile astea. O lua pe doamna Zamfirescu şi altfel ne erau explicate legile ale noi. Era o altă competenţă, iar ce se întâmplă azi cu indiferenţa asta este dureros. Aşa cum spune un proverb, am venit bou şi am plecat vacă pentru că nu au reuşit să ne explice nimic. Mie mi-au lăsat impresia că nici ei nu citiseră legea", spune Ciocea.

Bucurescu: A fost hărmălaie şi balamuc, n-a fost nicio instruire

Edilul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, s-a făcut şi el remarcat la şedinţa de ieri, luându-i la întrebări pe organizatorii întâlnirii, fără să obţină însă răspunsurile dorite. Marea supărare a primarului era că secretarul Primăriei a găsit portiţe şi la noua lege de salarizare pentru a-şi suplimenta veniturile nu cu sporuri, ci cu "plăţi compensatorii", Bucurescu nefiind lămurit de cineva oficial dacă trebuie să plătească sau nu acei bani. "Nici nu ştiu cine ne-a chemat la bătaia aia de joc. De la Consiliul Judeţean am primit parcă un fax şi ştiu că au fost colegi din tot judeţul. Ne-au băgat în sala aia unde nici nu au scaune pentru 300 de oameni şi nici sonorizare, că eu de aia am şi vorbit mai tare. A fost aşa, o hărmălaie şi un balamuc, n-a fost nicio instruire. Un contabil mai bun îi dădea peste cap şi a şi fost unul care a reuşit să-i încurce pe cei care trebuiau să ne lămurească. La mine secretarul nu mai ia sporuri, dar îşi dă plăţi compensatorii că a găsit el chichiţe în lege. Am întrebat dacă să-i dau banii sau nu şi nu au ştiut să-mi răspundă, asta a fost instruirea de ieri. Mai bine nu ne mai chemau", concluzionează şi edilul din Slivileşti.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: