Primarii şi escrocii

Câţiva tineri din Gorj s-au ales cu cătuşe în ultimele zile, fiind în arestul poliţiei din Sălaj. Acuzaţiile oficiale sunt de înşelăciune şi constituire de grup infracţional organizat. Pe scurt, nişte şmecheri au făcut firme cu denumiri pompoase, în care aveau cuvinte gen „integritate”, „disciplină bugetară” etc. Tinerii mergeau la primării şi cereau să li se pună la dispoziţie tot felul de documente, după care îşi ofereau serviciile, fie să recupereze de la cetăţeni amenzi neachitate de ani buni, contra un comision, fie să acorde consultanţă pentru a nu mai intra funcţionarii în incompatibilitate. Servicii cât de poate de legale, doar că primarii semnau contractele crezând că şmecherii vin din partea unor instituţii de la Bucureşti.

Activităţile tinerilor acuzaţi de escrocherie par mai degrabă la limita legii, decât ilegale. Faptul că ei erau de la Societatea Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, iar primarii credeau că e ceva de are legătură cu Agenţia Naţională pentru Integritate, este pe jumătate şi vina primarilor. Grupul de firme picat în plasa procurorilor din Sălaj pare să fie specializat în dus de nas primarii, mai degrabă decât în oferirea de servicii. Pe de altă parte însă este impardonabilă credulitatea primarilor. Sunt sute de primării din ţară care au semnat contracte cu firmele respective. Cum pot să pretindă sute de primari că au citit contractele după ce le-au semnat?

„A semnat ca primarul” este una din marile probleme ale României, care ar trebui rezolvată prin reformarea sistemului administrativ. Primarii se scuză şi spun că nu se pricep la de toate, aşa cum le impune fişa postului. Foarte adevărat şi nu degeaba în alte ţări primarul are o funcţie de reprezentare, mai mult onorifică, iar deciziile de tot felul sunt luate şi asumate de funcţionarii care pentru asta s-au pregătit şi pentru asta sunt plătiţi. Sigur, prin alte părţi primarii nici nu au puterea pe care o au cei din România, dar nici nu ajung cu sutele prin puşcării pentru că au semnat de multe ori fără să ştie ce.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: