Primarii şi funcţionarii, obligaţi să returneze sporurile

Angajaţii mai multor primării din judeţul Gorj trebuie să returneze sporurile încasate în urmă cu aproximativ doi ani. În această situaţie se află şi primăriile Alimpeşti, Negomir şi Polovragi, unde au fost acordate ilegal sporuri de dispozitiv, de confidenţialitate sau salarii de merit. Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi.

Zeci de funcţionari din cadrul mai multor primării din judeţul Gorj sunt obligaţi să înapoieze sporurile încasate în urmă cu aproximativ doi ani. În această situaţie se află angajaţii Primăriei Alimpeşti, în frunte cu primarul şi viceprimarul, care au de returnat 153 de mii de lei. Potrivit raportului Curţii de Conturi „anul 2011, primarul şi viceprimarul au beneficiat de indemnizaţie de dispozitiv de 25%, iar funcţionarii publici au beneficiat, de indemnizaţie de dispozitiv de 25%, spor de confidenţialitate de 15% şi salariul de merit de 15%, incluse în cuantumul brut al indemnizaţiei şi salariului de bază contrar prevederilor legislaţiei care reglementează salarizarea personalului bugetar”.

Negomir: Spor suplimentar de spor şi de treaptă (?!)

Şi angajaţii Primăriei Negomir au primit, în anul 2011, salarii mărite cu sporul de dispozitiv şi de fidelitate, valoarea acestora ridicându-se la 127 mii de lei. „Au fost incluse în salariul de bază şi plătite, la reîncadrarea personalului începând cu anul 2011, indemnizaţia de dispozitiv în procent de 25%, care s-a inclus în salariul de bază, precum şi de spor de confidenţialitate de 10%, spor suplimentar post 25%, spor suplimentar treapta 25% şi premiu lunar de 10% care s-au inclus în salariul brut, contrar prevederilor art. 10 din O.U.G. nr.1/2010, conform căruia, începând cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin acte administrative emise cu încălcarea normelor în vigoare la data emiterii lor şi care excedează prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Polovragi: Dă înapoi lunar 5% din salariu

Primarul din Polovragi, dar şi alţi funcţionari din cadrul primăriei, au beneficiat de sporuri nelegale timp de doi ani. Curtea de Conturi s-a sesizat în această privinţă şi cere acum recuperarea banilor.

Atât primarul din Polovragi cât şi 12 funcţionari din cadrul primăriei au beneficiat din anul 2010 până în luna octombrie a anului trecut de sporuri în valoare de aproximativ 178 mii lei. Este vorba de două sporuri, unul de dispozitiv în procent de 25% şi unul de confidenţialitate în procent de 15%.  Primarul din Polovragi, Ştefan Făsuescu, spune că  a beneficiat de aceste sporuri conform prevederilor legale de la acea vreme şi că în prezent se judecă în instanţă cu primăria pentru menţinerea acestor remunerări. “Aceste sporuri erau aprobate prin Codul Muncii, avem toţi hotărâri judecătoreşti definitive. În urma raportului Curţii de Conturi prin care se precizează că sunt nelegale, am dat dispoziţie să se oprească 5% lunar din salariu. Avem şi o persoană care s-a pensionat între timp, un inginer agronom, la care i se vor opri din pensie”, a spus Ştefan Făsuescu.

Făsuescu spune că ar avea de dat înapoi zeci de milioane de lei vechi. “Eu am beneficiat doar de sporul de confidenţialitate. Ar trebui să returnez peste 70 de milioane. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, dacă instanţa va decide că trebuie să dau banii înapoi, aşa voi face”, a mai spus primarul din Polovragi.

Vizualizări: 374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: