Primarii, tot fără bani. „La noi, nu sunt suficienți nici pentru salarii”

Primarii așteaptă sprijin să-și poată dezvolta localitățile pe care le conduc. Pentru că nu au bugete suficient de mari, edilii spun că pot demara investiții doar cu bani europeni, prin Ministerul Dezvoltării. Până acum însă nu au fost făcite publice noile axe de finanțare așa că primarii sunt în așteptare. Cu bani din bugetul local, multe primării nu pot asigura nici măcar salariile.

Primăria Aninoasa este una dintre ele. Are un buget de doar 600 de mii de lei, bani care nu îi sunt suficienți nici să plătească salariile și utilitățile. De investiții în comună nici nu încape vorba. E și motivul pentru care primarul așteaptă vești de la Ministerul Dezvoltării, să vadă ce proiecte de investiții ar putea accesa.

Primarul Ilie Petroi susține că nici nu poate concura cu o localitate dintr-o zonă minieră, care are un buget mult mai mare decât al primăriei pe care o conduce. “Cu resursele noastre proprii, suntem multe localități din acest județ care nu ne vom descurca. Nu suntem primării cu 100 de miliarde. La noi, la Aninoasa, sunt vreo șase miliarde de lei vechi. Nu ne sunt suficienți bani nici pentru salarii. Nu poate o astfel de localitate să țină pasul cu o comună din zonă minieră, unde bugetul e foarte mare”, a spus primarul din Aninoasa, Ilie Petroi.

Alți primari se declară mulțumiți de bugetul din acest an, dar tot spun că au nevoie de sprijin și așteaptă să vadă ce proiecte ar putea accesa ca să poate moderniza localitățile pe care le conduc. Un exemplu este edilul comunei Dănești. Aflat la primul mandat, primarul Mădălin Paliță spune că vrea să acceseze fonduri europene, dar așteaptă să fie făcute publice axele de finanțare, lucru pe care Ministerul Dezvoltării întârzie să-l facă.

„Eu mă declar mulțumit față de anul trecut. Pot să sper că aș putea să demarez ceva proiecte de investiții. Important este că nu au apărut ghidurile, axele de finanțare. Noi nu putem să plătim astfel de proiecte. Am prevăzut sume de bani, dar nu pot să fac studiile de fezabilitate pentru că ele trebuie să fie conform unui ghid. Dacă le fac dinainte, poate nu sunt conforme. Și ce fac, plătesc banii degeaba? Încă nu e nimic cert, nimic deschis”, a reacționat și primarul din Dănești, Mădălin Paliță, la Radio Infinit.

Vizualizări: 765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: