Primarii USL din Gorj, nemulţumiţi de rectificarea lui Ponta

Primarii gorjeni nu sunt deloc mulţumiţi după prima rectificare de buget făcută de guvernul Ponta. Doar 21 de milioane de lei a primit Gorjul, deşi nevoile sunt mult mai mari. Sumele primite vor fi folosite pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a unor arierate.

Primarul Vasile Moșoiu din Drăguțești propune ca la următoarea rectificare bugetară să fie făcută o radiografie mai atentă asupra nevoilor comunelor. ”Sunt primari care au unități economice pe raza comunelor și primesc niște bani. Suntem puși într-o situație prin care unii nu pot să își plătească o asistentă socială, iar alții poate fac zilele comunei, împart telefoane, pamperși. Adică stă cu banii în fondul de rulment, dumneavoastră îi faceți rectificare și o faceți corect și la sfârșitul anului el rămâne cu banii în cont și îmi spuneți că îi dau și lui două miliarde și comunei Drăguțești  500 milioane. Mie nu mi se pare corect”, susține primarul Vasile Moșoiu.

Comuna Drăguțești are datorii de 15 miliarde și există slabe șanse să primească această sumă la rectificare. ”Am făcut o cerere. Datoriile pe care le avem sunt în jur de 15 miliarde. A fost o ședință și vreau să văd un lucru concret, fapte, nu promisiuni. Promisiuni au fost an de an că se vor face rectificări și de cele mai multe ori am văzut rectificări negative decât pozitive”, mai spune Vasile Moșoiu.

Şi totuşi, doar promisiuni…

Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean, i-a promis lui Moşoiu că această situație se va rezolva începând de anul viitor, când legea privind finanțele publice locale se va schimba. ”Lucrul acesta se va rezolva printr-o modificare a Legii 273 privind finanțele publice locale propusă de autoritățile locale, Asociația Comunelor, Orașelor, Municipiilor și Județelor. Se va stabili ca repartizarea sumelor pentru echivalarea bugetelor locale să se facă tot de la județ. Asta pentru că formula matematică de repartizare a sumelor nu poate să cuprindă specificul fiecărei localități în parte. Unele localități au venituri mari, altele deloc. Anul viitor o să avem legea modificată, prin care se vor face noi criterii”, explică Ion Călinoiu.

Banii ajung doar pentru restanţe

Majoritatea edililor locali nu sunt încântați de sumele care au ajuns în Gorj, considerate insuficiente. ”Sumele nu ajung dacă ni se dau banii numai pe o lună și jumătate pentru  indemnizațiile persoanelor cu handicap, pentru că deja avem restanțe și nu putem mulțumi oamenii. Celelalte sume, dacă ni se dau așa cum ni s-a spus,  înseamnă că vom primi ceva. Decât deloc e bine și atât. Am cerut o sumă foarte mare pentru că avem două proiecte pentru școli și avem cofinanțare și cheltuieli neeligibile și avem nevoie e bani mulți”, spune Maria Vasilescu, primărița comunei Țânțăreni.

Dacă nu sunt suficienți banii, primarii nu au decât să aștepte o nouă rectificare. Nici primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu,  nu este prea mulțumit de sumele care au ajuns în județ, asta în condițiile în care are nevoie de patru miliarde lei vechi. ”Eu aș avea nevoie de patru miliarde până la sfârșitul anului. Orice e binevenit”, menționează Slivilescu.

Alții acceptă și mai puțin. ”Am cerut trei miliarde de lei vechi, avem două podețe dărâmate, un drum în fază de licitație pentru care ne trebuie bani. În perioadă de criză ne mulțumim și cu mai puțin”, spune Ion Băluță, primarul comunei Logrești.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: