Primarii vor raţie mai mare de combustibil şi creşterea diurnei

Primarii gorjeni se plâng de faptul că raţia lunară de combustibil este insuficientă pentru a acoperi toate deplasările impuse în interes de serviciu. Ba mai mult, spun că în a doua jumătate a lunii alimentează maşina primăriei cu bani din propriul buzunar. Un alt aspect care îi nemulţumeşte este valoarea diurnei. Primarii au la dispoziţie doar 13 lei/zi pentru a-şi asigura masa, inclusiv în cazul deplasărilor efectuate la Bucureşti.

Primăriile de comune au la dispoziţie 75 de litri de combustibil/lună pentru deplasările primarului şi ale angajaţilor instituţiei în interes de serviciu. Edilii locali spun că epuizează raţia alocată în maxim două săptămâni. „Trebuie făcut ceva cu raţia de combustibil, cei 75 de litri nu ne ajung nici măcar până pe data de 20 a fiecărei luni. Eu, unul, lunar îmi opresc din salariu cel puţin 200 de lei pentru a alimenta maşina primăriei. Avem de făcut cel puţin unu-două drumuri pe săptămână la Trezorerie, trebuie să-i ducem pe angajaţii instituţiei la măsurători, trebuie să venim la Târgu Jiu la şedinţe, ca să nu mai punem drumurile la Bucureşti. Un drum de Bucureşti pe lună şi aia este motorina”, a declarat Victor Geogia, primarul de la Bengeşti Ciocadia.

Aceeaşi nemulţumire o are şi primarul de la Albeni. „Raţia de benzină nu este suficientă unui primar de comună. Un primar ar trebui ca cel puţin o dată pe zi să meargă prin toată comuna pentru a şti exact ce se întâmplă prin sate. În plus, trebuie să deplasezi şi Comisia de Fond Funciar, să faci drumuri la Trezorerie, la Prefectură şi Consiliul Judeţean. În două săptămâni terminăm combustibilului, iar apoi băgăm bani din buzunar. Raţia s-ar putea majora măcar la 100 de litri pe lună”, a declarat primarul Dumitru Cornea Victora.

Nici la Primăria Turburea raţia de combustibil nu este suficientă. „Noi avem 60 km până la Târgu Jiu şi consumăm cam 8 litri la un drum. Toată comuna are 42 km. În plus, minim de două ori pe săptămână trebuie să venim cu casierul la Trezorerie la Târgu Cărbuneşti. N-are cum să ajungă 75 de litri de combustibil/lună”, a precizat primarul Ion Bârcă.

La rândul edilul de la Cătunele spune că raţia de combustibil ar putea fi majorată în funcţie de comună. „Raţia lunară de combustibil nu ajunge nici măcar pentru drumurile din comună. Ar trebui ţină cont de distanţa fiecărei localităţi până la Târgu Jiu şi de suprafaţa comunei”, a declarat primarul Florinel Ţuilă. 

Merg la ministere cu pacheţelul în geantă

Diurna pe care o primesc primarii de comune pentru deplasări inclusiv în Capitală are o valoare de 13 lei/zi. Edilii gorjeni spun că de multe ori pleacă de acasă cu pachet la ei pentru că nu-şi permit să intre în restaurantele din Bucureşti ca să mănânce. „Diurna este de 13 lei/zi. Ce poţi să mănânci în Bucureşti cu 13 lei, când inclusiv meniul zilei la autoservire este în jur de 20 de lei, fără pâine şi apă? Asta în condiţiile în care, până în momentul de faţă, nu ni s-au mărit salariile şi luăm în mână 1800 de lei. Se spune că se vor mări de la 1 iulie. Aşteptăm să vedem ce va mai fi”, a precizat primarul Geogia.

Şi edilul de la Cătunele crede că ar trebui majorată diurna. „În Bucureşti o ciorbă costă 6-7 lei, dacă mai iei şi pâine sau apă ăia sunt bani. Nu poate nimeni să stea cu o ciorbă o zi întreagă prin Bucureşti dacă nu îşi mai ia şi pachet de acasă ori îşi mai cumpără altceva de mâncat”, a menţionat primarul Ţuilă. Edilul de la Turburea spune că un primar trebuie să aibă voinţă de fier pentru a putea face faţă problemelor. „Nu ai cum să mănânci o zi întreagă în Bucureşti cu doar 13 lei. De multe ori, ca primar, iei şi şoferul primăriei cu tine şi nu ai cum să-l pui pe om să-şi plătească masa în condiţiile în care şti că ia un salariu de 800 de lei/lună şi mai are şi doi copii acasă. De aia toată lumea face gălăgie când vine vorba de salarii. Ca primar, trebuie să ai o voinţă de fier”, a declarat primarul Bârcă.

MAJORARE

Salariile aleşilor locali vor creşte începând cu data de 1 iulie după cum urmează: primarii şi viceprimarii de comună cu 44,4% - 50,1%; primarii şi viceprimarii de oraş cu 8,7% - 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II cu 1,4% - 7,2%. Drept urmare, primarii de comune sunt cei care vor primi cei mai mulţi bani la salariu începând cu luna iulie.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: