Primăriile de pe Valea Gilortului se asociază pentru a face rost de bani

Un nou Grup de Acţiune Local este pe cale de a se înfiinţa la nivelul judeţului Gorj. Este vorba despre GAL-ul „Prietenia” din care vor face parte majoritatea primăriilor de pe Valea Gilortului, asocierea continuând până spre Săcelu. O parte dintre consiliile locale au dat deja hotărâri în acest sens, celalte urmând să efectueze această procedură până la sfârşitul lunii în curs. Primarii spun că asocierea rămâne singura soluţie pentru a putea obţine fonduri europene în perioada 2014-2020. Ba mai mult, GAL-ul vine şi în sprijinul societăţilor comerciale care vor putea fi acceptate la împărţirea banilor.

Mai multe primării din Gorj fac demersuri pentru a înfiinţa un nou Grup de Acţiune Locală (GAL). Edilii locali spun că numai printr-o asociere vor mai putea obţine fonduri europene în perioada 2014-2020. Din GAL-ul „Prietenia” vor face parte primăriile: Târgu Cărbuneşti, Roşia de Amaradia, Albeni, Prigoria, Berleşti, Săcelu, Jupâneşti şi Bărbăteşti.

O parte dintre aceste primării au aprobat hotărâri de Consiliu Local în acest sens, iar celelalte urmează să efectueze procedura până la sfârşitul lunii în curs. „Am emis deja Hotărârea de Consiliu Local şi urmează ca şi celelalte primării să facă acest lucru. Conştientizăm că numai aşa putem obţine fonduri pentru investiţii. Noi avem nevoie de bani pentru a finaliza lucrările de modernizare a primăriei. Pentru acestea ne-ar trebui 1,8 miliarde de lei vechi. De asemenea, vrem să extindem sistemele de alimentare cu apă în satele Becheni şi Şitoaia. Este vorba de o reţea de aproximativ 4 km în ambele sate”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.

Şi Primăria Albeni grăbeşte demersurile pentru ca această  asociere să dea roade. Primarul Dumitru Cornea Victora spune că are nevoie de fonduri pentru construirea unei noi grădiniţe. „Fiecare Consiliu Local trebuie să dea o hotărâre pentru a putea adera la acest GAL. Noi încercăm să obţinem finanţare pentru a construi o nouă grădiniţă întrucât sediul actual al acesteia este în stare avansată de degradare şi nu mai permite renovarea. Ne-ar cam trebui aproximativ 8 miliarde de lei vechi pentru o nouă construcţie”, a declarat Dumitru Cornea Victora, edilul de la Albeni.

Societăţile comerciale acceptate în GAL

Edilul de la Bărbăteşti spune că aderarea unei primării la un Grup de Acţiune Locală vine şi în sprijinul agenţilor comerciali de pe raza localităţii respective. „În prima şedinţă de Consiliu Local vom dezbate proiectul acestui GAL şi sunt convins, în proporţie de 80%, că vom da o hotărâre în acest sens. Trebuie să facem acest lucru pentru că din anul 2014 încolo nu vom mai putea obţine fonduri europene dacă nu facem parte dintr-o asociaţie. Un alt mare avantaj este acela că societăţile comerciale de pe raza comunei, care face parte din GAL, vor putea obţine şi ele fonduri europene”, a declarat Adrian Mangu, primarul de la Bărbăteşti.

La rândul său, primarul de la Săcelu caută soluţii pentru a se putea înscrie cât mai repede în asociaţie. „Ne dorim să intrăm în acest GAL. În momentul de faţă, căutăm să vedem dacă avem hotar comun cu Albeniul pentru că aceasta este o condiţie de a putea face parte din asociaţie. Asta ar fi singura problemă pentru noi. În ceea ce priveşte hotărârea de Consiliu Local, o vom da fără probleme. Noi avem nevoie de bani pentru că drumurile din comună sunt un dezastru, niciodată nu au fost asfaltate, iar nişte fonduri europene ne-ar ajuta foarte mult”, a declarat Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: