Primăriile risipitoare, obligate să aibă serviciu de audit

Curtea de Conturi obligă primăriile din Gorj să-şi înfiinţeze servicii de audit. Acest lucru pare a fi imposibil de realizat întrucât posturile sunt blocate, iar unele administraţii locale nici măcar nu dispun de fonduri pentru a putea suporta salariile unor noi angajaţi. Pe de altă parte, în lipsa auditului, banii primăriilor se scurg pe tot felul de cheltuieli aiurea.

Controalele efectuate de Curtea de Conturi la primăriile din judeţ au scos în evidenţă faptul că multe administraţii locale nu au un serviciu de audit intern. Deşi Curtea de Conturi impune implementarea sistemului de control intern, primăriile din Gorj nu pot să intre în legalitate pentru că posturile sunt blocate. Printre localităţile aflate în imposibilitatea de a realiza structură de audit se află şi comuna Văgiuleşti. Primarul Constantin Pârjol spune că acest serviciu va funcţiona doar în condiţiile în care primăria va adera la o Asociaţie Intercomunitară de Dezvoltare. Asta pentru că nu îşi permite să plătească salariul unui auditor nici în condiţiile în care ar fi deblocat un astfel de post. „Nu putem crea structura de audit în primul rând pentru că posturile sunt blocate, iar în al doilea rând pentru că nu avem fonduri pentru a plăti un salariu în plus. Ştim că Primăria Văgiuleşti funcţionează sub numărul de angajaţi admişi de lege, adică 17 din 22, însă nu avem bani pentru angajări. Doar înfiinţarea unei Asociaţii Intercomunitare cu un serviciu de audit pentru mai multe comune ar fi singura soluţie pentru a respecta măsurile impuse de Curtea de Conturi”, a declarat Constantin Pârjol, primarul comunei Văgiuleşti.

DEMERSURI

Mai multe primării din judeţ au făcut deja demersuri pentru înfiinţarea de Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare. „Am luat legătura cu primarii din zonă ca să înfiinţăm o asociaţie pentru a putea face angajări. Primăria Turceni are fonduri pentru a suporta salariile oamenilor, însă nu putem face angajări deşi am solicitat acest lucru de mai mult timp. Am cerut deblocarea unui post de auditor încă de anul trecut, dar până acum nu am primit un aviz în acest sens”, a menţionat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni. 

Vizualizări: 346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: