Primăriile vor să-şi deschidă firme pentru a reduce şomajul

Primăriile din Gorj vor să îşi deschidă firme unde să angajeze localnici, pentru a-i pune la treabă, decât să le dea ajutoare sociale. Un exemplu în acest sens este comuna Bustuchin, unde s-au creat 20 de locuri de muncă la o astfel de societate.

Primarul din comuna Berlești, Maria Dumitrașcu, a făcut un calcul simplu și a ajuns la concluzia că anual cheltuiește mai mulți bani cu cei care primesc ajutor social decât cu funcționarii primăriei. În această comună sunt aproximativ 80 de persoane care trăiesc din mila statului, pentru că nu au un loc de muncă, iar serviciile pe care ei le prestează pentru comunitate nici nu prea se văd. De aceea edilul se gândește să înființeze o societate comercială și să le ofere de muncă celor care vor să câștige bani și să aibă un serviciu. „Am 80 care au dosare la primărie pentru că nu au loc de  muncă. Asta nu e o soluție. Ar fi bine să fac o societate ca să le dau de lucru, că oricum ei vin câteva ore și nu fac mai nimic. E foarte complicat și cu societățile astea, că oricând ne pot declara incompatibili și nu pot să pun femeia de serviciu să se ocupa de acest lucru, când la mijloc sunt bani”, a precizat Maria Dumitrașcu.

La Bustuchin s-au creat 20 de locuri de muncă

În comuna Bustuchin funcționează pe lângă Consiliul Local o astfel de societate care face anumite lucrări în comună. Deși primarul Ion Ciocea se plânge de faptul că îi este foarte greu să țină această societate în funcțiune, nu vrea să renunțe, pentru că aici sunt 20 de cetățeni care își primesc salariu lunar. „Eu m-am folosit de acea societate pe care o am pe lângă Consiliul Local. Este o societate pe care mă lupt să o țin și să o susțin. Bine ar fi fost ca cei care conduc județul să se fi gândit ca în aceste vremuri grele, când oamenii nu au locuri de muncă, pentru că Guvernul nu le poate oferi, să fim sprijiniți ca toate lucrările pe care le facem la nivel de comună să le facem cu această societate. Eu am 20 de angajați la societate, asta înseamnă 20 de familii care au un venit. Salariul a fost între 800 și 1.000 de lei în mână pe lună, dar au și muncit oamenii pentru banii aceștia. Intenționez să fac ceva lucrări anul acesta cu societatea asta. Era mai simplu să fi venit o societate, dar am creat câteva locuri de muncă”, a precizat Ion Ciocea, primarul din comuna Bustuchin.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: