Drumuri, culturi şi case, în pericol din cauza ploilor

Primarii din mai multe localităţi au motive să se bucure de oprirea ploilor. Asta pentru că ploile din ultimele săptămâni au reactivat mai multe alunecări de teren, cum este cazul comunelor Bustuchin şi Roşia de Amaradia. La Tismana zece hectare de teren sunt inundate de pârâul Orlea şi autorităţile se pregăteau pentru o eventuală evacuare a localnicilor, dacă apa ajungea la case.

Autoritățile locale din comuna Bustuchin sunt în alertă după ce s-au reactivat alunecările de teren din cauza ploilor căzute în ultima perioadă. „Vineri de dimineață m-au informat cetățenii din satul Poienița că aici s-au reactivat alunecările de teren. Zona era cunoscută pentru că aici a mai fugit terenul, dar de această dată un mal de pământ a acoperit culturile agricole. Eu am trimis în zonă o comisie pentru a vedea exact care este situația în zonă și dacă cetățenii sau animalele acestora sunt în pericol”, a precizat Ion Ciocea primarul din Bustuchin. Şi în primăvara anului trecut, alunecările de teren au distrus mai multe morminte din cimitir și au amenințat aproximativ 20 de locuințe din satul Poiana al aceleiaşi comune.

Drum judeţean, pericol public

Situația se agravează pe zi ce trece și la drumul județean care străbate Roşia de Amaradia. Cei de la Drumurile Județene, care au în administrare acest tronson, nu au făcut altceva decât să avertizeze că sunt alunecări de teren. „La drumul județean vreau să vă spun că a căzut și bucata de ciment care mai stătea atârnată pe banda pe care a fost stopată circulația. S-a prăbușit în prăpastie. Acum se circulă pe o singură bandă, însă dacă va ploua abundent aici vor fi probleme. De exemplu în prăpastie se vede cum salcâmii se îndepărtează alunecă în jos. Totul depinde de precipitațiile care mai cad în zilele următoare. Sperăm să scăpam fără probleme” , a declarat primarul Liviu Cotojman.

Tismana, pregătită pentru evacuarea localnicilor

Râul Orlea a ieşit din nou din matcă pe raza localităţii Tismana creând probleme locuitorilor din Celei. După ce au fost inundate aproximativ 10 hectare de păşuni există pericolul de a fi afectate gospodăriile oamenilor. „S-a depăşit cota râului Orlea, iar atât pe malul stâng cât şi pe malul drept s-au produs băltiri. În apropierea luciului de apă care s-a format avem opt gospodării. Dacă ploile vor continua perimetrul se va mări şi vom trece la evacuarea oamenilor”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Edilul local spune că problemele ar fi putut fi evitate în condiţiile în care ar fi fost continuate lucrările de regularizare a râului Orlea. „Nu au continuat lucrările de regularizare ale râului Orlea, mai sunt de efectuat aproximativ 800-900 de metri până la staţia de captare de la Izvarna. În schimb au mai fost făcute acţiuni de consolidare a malurilor şi a locurilor pe unde apa se revărsa. Sunt zone puţin mai joase unde datorită creşterii debitului imediat ce ploua mai mult de 24 de ore erau probleme”, a menţionat Slivilescu.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: