Primarul ca agent electoral

Faptul că alegerile locale vor avea loc în aceeaşi zi cu cele parlamentare face din actualii primarii cei mai puternici agenţi electorali. Se ştie de când lumea că un candidat la parlamentare, pentru a fi ales, are nevoie de sprijinul primarilor din colegiu. La alegerile trecute, au fost candidaţi care au cotizat zeci de milioane de lei vechi la fiecare primar de pe colegiu, pentru a obţine sprijin. Cei mai mulţi au aflat după alegeri că primarii au luat bani de la toţi candidaţii, le-au promis voturi tuturor, iar electoratul a votat cam cum a vrut.

Acum va fi mai greu pentru primari să joace la două capete. Candidaţii la locale vor trage mai mult pentru parlamentarii lor, ceea ce nu ar mai fi făcut dacă alegerile ar fi fost la câteva luni distanţă, indiferent dacă ar fi ieşit sau nu câştigători.

Tocmai pentru că va conta cuvântul primarilor mai mult decât oricând, partidele dau mari bătălii pentru a-şi atrage cât mai mulţi primari de partea lor. UNPR şi PDL au argumentele specifice celor de la putere, acelea de a ajuta primarii cu fonduri pentru finanţarea unor proiecte, care le vor aduce voturi anul viitor. Unii zic că primarilor li se promite şi îngăduinţă din partea unor organe de cercetare penală, dar deocamdată sunt doar speculaţii în acest sens. Nici USL nu stă cu mâinile în sân şi vrea să atragă primarii cu argumentul că din 2012 se schimbă puterea. Mai mult, un primar PDL care trece la USL rămâne fără contracandidat serios în zona lui, astfel că este tentat să îşi uşureze bătălia electorală.

La nivel de zvon, cei mai curtaţi primari din Gorj sunt cei patru de la PNG, dar şi pesediştii cu procente mari de la Leleşti, Bustuchin sau Slivileşti. Curtaţi sunt şi liberalii proveniţi din rândul oamenilor de afaceri, predispuşi la negocieri, cum ar fi cei de la Drăguţeşti sau Turceni. Cu cine negociază aceştia? Cu absolut toate partidele. Banul dictează, fie el pentru primar sau pentru comunitatea pe care o păstoreşte. Lupta se duce şi este greu de spus care partid are negociatori mai buni.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: