Primarul din Motru repară gafa lui Orban legată de cărbune

Gigel Jianu, primarul din Motru, a vorbit despre rezerva de cărbune din județul Gorj. Rezervele sunt până în anul 2040, a afirmat acesta. Declarația vine după ce premierul României, Ludovic Orban, a spus că va trebui să se renunțe la energia bazată pe cărbune, fiind înlocuită cu cea pe gaze. Liberalul Jianu încearcă să repare gafa șefului său de partid.

Vicepreședintele PNL Gorj, Gigel Jianu, spune că activitatea minieră nu o să ia sfârșit. De asemenea, acesta a mai afirmat și faptul că, dacă Guvernul Orban voia să închidă acest sector al mineritului, nu se mai implica în susținerea CE Oltenia, fiind vorba despre acordarea împrumutului de 251 milioane de euro.

”Mineritul pe cărbune mai are resurse până în anul 2040. Nu la aceeași capacitate, dar este o componentă importantă a orientării guvernului. Nu trebuie să uităm că Guvernul Orban a acordat suma de 250 milioane de euro pentru CEO. Nu înseamnă că în perioada imediat următoare se pune capăt activității miniere, chiar dacă s-a vorbit despre programul Green Deal”, a spus edilul Jianu, la Radio Infinit.

De asemenea, primarul Jianu a mai vorbit și despre cele două cariere miniere din zona Motru. ”Trebuie să vă spun că la cariera Roșiuța mai sunt rezerve pentru următorii 35 de ani, iar la Lupoaia pentru o perioadă mai scurtă de timp”, a mai spus Gigel Jianu. Carierele din zona Motru livrează însă cărbune pentru termocentralele din Dolj, primele care vor trece pe gaze, dar nimeni nu spune cum vor supraviețui acestea.


În urma declarației premierului Orban, minerii și energeticienii pregătesc un protest în Capitală. Premierul Ludovic Orban a declarat, la un post național de televiziune, că se urmărește renunțarea la energia pe cărbune și trecerea la noile tipuri de energie. „Urmărim să vedem pe ce putem să folosim acești bani și cum putem să-i accesăm. Gândiți-vă că noi putem să accesăm încă 40 de miliarde de euro din bugetul UE în perioada 2021-2026, dar și restul de 30 de miliarde de euro din noul exercițiu financiar. Principala noastră direcție, o spun de acum, va fi investiția în proiecte publice, în proiecte de mare infrastructură și în materie de energie. Vom renunța total la energia pe cărbune și trebuie să trecem noile tipuri de energie”, a fost declarația premierului Orban care a pus pe jar toți minerii și energeticienii din Gorj.

Vizualizări: 4,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: