Dilema aleșilor locali: Mai sunt primar, nu mai sunt?

Edilii din Gorj sunt supărați că li se va încheia mandatul la finalul acestei luni și nu au fost anunțați dacă se va prelungi ori când vor fi programate alegerile locale. Primarii se tem că activitatea instituțiilor publice și investițiile din localitățile pe care le conduc riscă să se blocheze odată ce vor rămâne fără drept de semnătură.

La Scoarța, primarul nu știe ce se va întâmpla de luna viitoare. Nimeni nu a anunțat dacă mandatele aleșilor locali vor mai fi prelungite și cine va prelua frâiele instituției dacă acest lucru nu se va întâmpla. “M-am întâlnit cu câțiva primari din județ. Am rămas și noi surprinși. Noi, din 25 iunie, nu știm ce o să facă administrațiile publice! Nu s-au gândit. Stăm agățați și noi, ca primari. Avem proiecte în derulare, lucrări în comună. Nu știm ce să le spunem oamenilor. Eu sunt dezamăgit de acest Guvern prin toate măsurile pe care le-a luat. M-am uitat și la salariați, mă întreabă ce facem, nu știu ce să le răspund. Dacă se raportau doar la dânșii, probabil că din ianuarie veneau cu ceva măsuri, ordonanțe, hotărâri de Guvern să le prelungească mandatele. Cred că ar trebui rapid să se gândească la faptul că administrația ar trebui să funcționeze. Totul se va bloca în administrație”, a declarat primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu.

Acesta a mărturisit că și oamenii se întreabă ce primar vor avea de luna viitoare, mai ales că nici data alegerilor locale nu a fost stabilită. În plus, aceeași soartă o vor avea consilierii locali. Și mandatele lor vor înceta de drept la finalul acestei luni așa că nu vor mai putea vota nicio hotărâre de Consiliu Local de luna viitoare. „Noi suntem la țară, ne știu oamenii, întreabă ce facem. Trebuie să dăm drumul la lucrări în continuare. Sunt dezamăgit de faptul că nu ne spune Guvernul ce vom face de la sfârșitul acestei luni, mai sunt primar, nu mai sunt. Din punctul meu de vedere, ni se încheie mandatul tuturor. Nu mai sunt primar nici eu. Riscă să se blocheze și activitatea. Sunt documente în primărie, sunt investiții în teren, trebuie semnate de cineva abilitat. Consiliul Local va funcționa? Nu știm! Eu nu pot să inițiez un proiect”, a mai spus Ion Stamatoiu.

Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată de guvern, prin ordonanță de urgență. Parlamentul are foarte puțin timp la dispoziție pentru a adopta o lege în linie cu decizia CCR de miercuri, astfel ca România să nu rămână fără administrație locală.

Guvernul a adoptat o ordonanță de prelungire a mandatelor aleșilor locali, iar Parlamentul a validat-o prin lege. Ambele au fost respinse de Curtea Constituțională.

Vizualizări: 2,439

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: