Primarul din Prigoria, luat la bani mărunţi de consilieri

Emil Răgman, primarul comunei Prigoria, aflat la al patrulea mandat, nu mai are parte de liniştea din ultimii 12 ani. Asta pentru că partidul din care face parte, PSD, a pierdut majoritatea în Consiliul Local. Astfel, şapte consilieri din 13, de la PDL, PRM şi PNL, s-au unit, au ales un viceprimar de la PD-L şi au început să monitorizeze atent ce se întâmplă cu banii primăriei. Concluziile sunt multe şi extrem de deranjante pentru primar.

Angel Costoiu, viceprimar al comunei Prigoria, spune că refuză să fie părtaş la tot felul de afaceri necurate care se derulează prin primărie. „Mi s-a propus şi mie de către domnul primar să fac una, alta, dar eu i-am spus că nu am venit la primărie să ajung la puşcărie“, spune Costoiu.

Acesta a venit la redacţia Pandurul însoţit de un consilier local, Valeriu Cotojman, precum şi de un lider liberal din localitate, Marcel Iliescu. Cei trei ne-au pus la dispoziţie zeci de documente care aruncă multe semne de întrebare asupra activităţii primarului Răgman. Unele dintre aspectele semnalate sunt şi în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti.

Primele semne de întrebare au pornit ca urmare a unor controale realizate de Garda Financiară la două firme din localitate, care se ocupă de pietruiri de drumuri. Comisarii gărzii au constatat că firmele cu pricina nu se aprovizionaseră cu piatra cu care se presupune că ar fi făcut lucrările de întreţinere a drumurilor comunale. Cazul a fost trimis organelor de anchetă, pentru a se verifica dacă lucrările respective au fost făcute sau primăria a plătit lucrări fictive. O comisie de consilieri de la Primăria Prigoria a intrat pe fir şi a solicitat primarului să îi pună la dispoziţie documentele privind lucrările de pietruiri de drumuri. Atât viceprimarul Costoiu, cât şi consilierul Cotojman, ne-au declarat că au fost surprinşi să constate câte sute de maşini de piatră au fost puse pe uliţele comunei. „Dacă iei în calcul cât s-a plătit de către primărie, ar trebui ca pe fiecare uliţă să fie strat de piatră de 8-10 centimetri. În realitate s-a pus piatră pe ici, colo, pe unde era de astupat câte o groapă. Eu cred că au fost plătite lucrări care nu au fost efectuate, dovadă fiind faptul că firmele care au executat pietruirea nu au aprovizionat balastul necesar“, spune viceprimarul. Angel Costoiu a adăugat că la fel s-a procedat şi în satul Bucşana, unde a avut loc o alunecare de teren. „În acte figurează că au fost duse acolo 200 de rabe de piatră, dar oamenii care locuiesc în zonă ştiu că nu este adevărat“. Cu toate acestea, primarul Răgman pare să fie mulţumit de colaborarea cu cele două firme, având în vedere că la fiecare lucrare face plata exact în ziua în care se efectuează recepţia. Mai mult, Răgman a semnat recepţiile în locul viceprimarului de atunci, deşi nu avea voie, deoarece făcuse deja parte din comisiile de licitaţie.

Răgman conduce primăria din maşină

Consilierul local Cotojman spune că o altă problemă pe care a identificat-o se referă la modul în care sunt folosite maşinile primăriei. Consilierul a cerut foile de parcurs ale maşinii care îl deserveşte pe primar şi a constatat că din acestea rezultă că Răgman petrece toată ziua în maşină, în diferite deplasări. „Este ca şi cum ar sta toată ziua pe teren şi deloc la birou, ceea ce nu este adevărat. Dar fac foile de parcurs de aşa manieră încât să justifice consumul mare de combustibil“, susţine consilierul local. Acesta are dubii şi în privinţa folosirii microbuzului cu care merg elevii la şcoală. „Microbuzul face între 150 şi 250 de kilometri pe zi, deşi nu are cum, că doar nu aduce copiii din alte localităţi“, spune Cotojman.

Una peste alta, consilierii doresc să primească de la primarul Răgman explicaţii pentru toate aceste probleme, dar au constatat cu surprindere că acesta refuză să mai convoace şedinţele de consiliu. „Noi bănuim că vrea să dizolve cumva consiliul local, să scape de noi. Vom merge luni la domnul prefect pentru a discuta această problemă. Noi, cei şapte consilieri care formăm majoritatea, dorim să convocăm şedinţa de consiliu pentru joi şi sperăm să găsim înţelegere la domnul prefect“, a declarat viceprimarul Costoiu.

Conflictul de la Prigoria este abia la început, astfel că vă vom ţine la curent în continuare cu evoluţia acestuia.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: