Primarul din Roşia de Amaradia, în război cu APIA Gorj

Primarul comunei gorjene Roşia de Amaradia este foc şi pară pe Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Gorj pentru că va primi subvenţie doar pe 41 de hectare şi nu pe 71 cum lua de obicei. Motivul: o mare parte din teren a fost afectat de alunecări de teren şi nu se mai încadrează.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia primea anual subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru 71 de hectare de islaz, cât are întreaga comună. Cu banii primiţi, primarul avea grija că terenul să fie cât mai bun de păşunat astfel ca crescătorii de animale din zonă să nu aibă plângeri. Anul acesta însă, surpriză.... Primarul din Roşia de Amaradia va mai primi subvenţii doar pentru 41 de hectare şi asta pentru că în urma controlului efectuat de reprezentanţii APIA s-a constatat că restul de teren a fost afectat de alunecări de teren şi că nu mai intră la socoteală. „Eu am în comună 71 de hectare de islaz. O parte din el a fost afectat de alunecările de teren, lucru constatat la controlul de teledetecţie motiv pentru care cei de la APIA nu vor să mai îmi dea toată subvenţia. Contracte în comună nu am încheiat pentru că la Roşia nu sunt fermieri, sunt foarte puţini crescători de animale, dar nu am încheiat cu niciunul pentru a nu face discriminări între ei. Cu banii primiţi le asiguram condiţii de păşunat acolo, dar acum că nu mai primesc toată subvenţia nu ştiu ce se va alege”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Liviu Cotojman: „Practic mă şantajează”

Mai mult decât atât, primarul din Roşia de Amaradia spune că cei de la APIA îl obligă să dea o hotărâre de Consiliu Local prin care precizează că mai are decât 41 de hectare de islaz în comună. În caz contrar, acesta nu va mai primi subvenţie nici pentru cele 41 de hectare. „Practic mă şantajează, mă obligă să dau o circulară, o hotărâre de consiliu local în acest sens, în caz contrar nu mai îmi dau subvenţie nici pentru ăştia 41 de hectare. Eu ce să fac dacă aşa e terenul, nu pot împiedica eu alunecările de teren”, a declarat Liviu Cotojman.

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj nu cunosc foarte bine situaţia precizând doar că primarul din Roşia de Amaradia a depus cerere la centru doar pentru 41 de hectare de teren, cerere ce i-a fost acceptată. „Vă facem cunoscut că la centrul judeţean Gorj al APIA au depus cerere de sprijin un număr de 27 de primari şi consilii locale printre care şi primăria Roşia de Amaradia. Aceasta a depus cerere pentru 41 de hectare de islaz”, a declarat Irina Marinca, consilier juridic în cadrul APIA Gorj.   

    

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: