Primarul din Stejari, găsit incompatibil de ANI

Ştefan Lupu, de la Stejari, se alătură sutelor de aleşi locali declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Primarul ar fi făcut parte din conducerea unei societăţi de salubrizare. „M-am retras, am fost în conducere doar până am pus-o pe picioare”, a explicat Lupu, care nu a câştigat nici un leu din această activitate. Cu toate acestea, legea prevede posibilitatea ca primarul să îşi piardă mandatul.

Primarul din Stejari, Ştefan Lupu, a fost declarat incompatibil. Potrivit ANI, în perioada 22 iunie 2008 – 25 aprilie 2013, Ştefan Lupu a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Stejari şi calitatea de reprezentant al comunei Stejari în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Nicapsal Salubris SRL. "Astfel, Lupu Ştefan nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de […] reprezentant al unităţii administrative teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”, se arată în comunicatul ANI.

Edilul spune că a fost membru în cadrul asociaţiei care se ocupa salubrizarea a patru comune până ce a fost înfiinţată firma. Mai spune că nu mai face parte din această asociaţie, renunţând la această calitate în favoarea a doi consilieri locali, înainte de luna aprilie a acestui an. “S-a remediat. Eram în consiliul de administraţie al unei asociaţii cu salubrizare şi am desemnat pe altcineva în locul meu. Deci nu mai sunt reprezentant în consiliul de administraţie. Cei patru primari din cele patru comune care au format asociaţia este normal că am fost în consiliul de administraţie până am pus pe picioare asociaţia şi până am constituit o asociaţie care se ocupă de salubrizare, după care noi am fost eliberaţi din funcţie, am pus alţi reprezentanţi de-ai noştri, aşa că nu mai este nicio problemă. În momentul în care mi-a transmis înştiinţarea ANI, le-am şi trimis procesul verbal al consiliului local, hotărârea consiliului local”, a declarat primarul din Stejari, Ştefan Lupu.

Primarul Lupu: Noi susţineam asociaţia cu bani

Edilul mai spune că nu a încasat niciun leu de pe urma calităţii de membru pe care o avea în cadrul asociaţiei respective. Mai mult, ar fi cotizat cu bani pentru susţinerea ei. “Nu se plătea, dimpotrivă, noi susţineam asociaţia cu bani. Deci nu s-a plătit, nu s-a încasat nimic. N-am avut niciun beneficiu financiar, se poate verifica. De-abia am pus-o pe picioare. Mai mult cheltuială. S-a depăşit starea de incompatibilitate, mai ales că nu era niciun beneficiu, niciun venit şi a fost pe durata constituirii asociaţiei şi societăţii care să se ocupe de salubrizare. Văd că nu mi-au mai trimis nimic”, a precizat primarul Ştefan Lupu.

Sute de primari din ţară sunt în situaţie similară, pentru că au fost în conducerea societăţilor publice, astfel că s-a creat un curent pentru modificarea acestei legi. 

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: