Primarul gunoaielor, amendat cu 80.000 de lei

Primăria Jupâneşti a primit o amendă record de 80.000 de RON din partea Gărzii de Mediu Gorj, după ce s-a constatat că tone de deşeuri au fost depozitate pe două terenuri publice. Urmează încă o amendă pentru primarul Petre Guşiţă, dacă se va dovedi că se face vinovat de distrugerea ecologiei zonei. Practic, Guşiţă este acuzat de consilierul PDL Cristi Sîrbu de faptul că a dispus îngroparea a sute de saci cu deşeuri menajere colectaţi din mai multe comune, deşi localnicii au plătit pentru depozitarea lor în depozitul ecologic de la Bârseşti. Prefectul de Gorj Liviu Andrei cere măsuri şi mai dure şi se arată şocat de gestul primarului Guşiţă.

Liviu Andrei a părut ieri mai ferm ca niciodată atunci când a venit vorba de sancţionarea celor care aruncă gunoaiele la voia întâmplării sau, şi mai grav, le colectează de la populaţie şi le îngroapă pe propriul teren, pentru a li se pierde urma. Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a fost avertizată public, la o şedinţă cu şefii mai multor deconcentrate, că va răspunde cu capul în cazul în care situaţii de genul celei întâlnite la Jupâneşti vor mai fi descoperite. Prefectul e convins că doar amenzile foarte mari îi mai pot speria pe cei care aruncă gunoaiele la voia întâmplării.

Guşiţă, un primar „plecat de-acasă”

Andrei spune că „trebuie să fii plecat de acasă” pentru a crea un asemenea focar de infecţie în comuna pe care o conduci, reprezentantul Guvernului în teritoriu cerând să fie informat şi cu privire la sancţiunile aplicate în acest caz. „Trebuie să fii plecat de acasă, să fii în altă parte ca să creezi un asemenea focar de infecţie în comuna ta. Eu cred că sunt, de fapt, mulţi bani la mijloc. Cel mai repede faci curat în casă băgând gunoiul sub preş, pentru că asta e educaţia pe care o avem şi asta s-a întâmplat şi aici. Vă atenţionez public pe toţi cei de la această şedinţă şi care aveţi abilităţi de control că nu aveţi decât să respectaţi legea, iar dacă o veţi aplica doar pentru unii veţi răspunde cu capul. Vă mai anunţ că nu vreau să încălcaţi legea şi să nu fiţi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. Garda de Mediu, atenţie maximă, vreau să daţi amenzi pentru că doar aşa îi putem conştientiza  pe cei care fac asemenea lucruri, Jupâneşti fiind cel mai elocvent caz”, a spus ieri prefectul.

Şefa Gărzii de Mediu Gorj, Simona Cornea, a comunicat că instituţia încă nu a aplicat vreo sancţiune primarului, Guşiţă fiind aşteptat azi să se prezinte cu cartea de identitate pentru a-şi primi amenzile. El riscă până la 60.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul prevăzut de lege de 30.000 de lei, în 48 de ore, indiferent de cuantumul stabilit de Garda de Mediu.

Rampele intermediare, mai mult închise decât funcţionale

Şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj, Radu Socolovschi, a precizat însă la aceeaşi întâlnire că Jupâneşti a devenit un caz public, dar la nivel de judeţ există şi alte locaţii unde, în lipsă de probe, nu se poate face nimic. Acesta a menţionat că în zonele miniere sacii cu gunoaie sunt aruncaţi direct sub haldele de cărbune, pentru că acolo nu-i mai descoperă nimeni vreodată, Fărcăşeşti fiind un exemplu prezentat, dar fără probe.

Socolovschi a prezentat însă, cu probe, situaţia rampelor intermediare care ar trebui să funcţioneze în judeţ pentru a prelua gunoiul de la cetăţeni, pentru a-l aduce la groapa ecologică de la Târgu Jiu. Doar rampa de la Turceni funcţionează foarte bine, în rest, cele de la Motru, Tg Cărbuneşti, Novaci şi Rovinari existând doar pe hârtie, deşi ele au fost create cu fonduri europene nerambursabile. Şeful APM Gorj a menţionat că primarii din zonele respective nu au curajul să impună taxe pentru populaţie, bani care să asigure funcţionarea în continuare a sistemului de colectare a gunoaielor menajere.

Dezastru şi la protecţia apelor

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, a turnat şi el gaz pe foc şi i-a cerut prefectului să nu mai organizeze acţiuni de ecologizare a Jiului în lipsa unor amenzi drastice prin care să fie sancţionaţi cei care poluează râul. „Nu se merită asemenea acţiuni până nu sunt sancţionaţi cei care ne fac nouă viaţa un calvar. Am făcut eforturi extraordinare pentru a curăţa râul de nenumărate ori, dar noi suntem prea puţini, iar cei care îl poluează sunt prea mulţi. Dacă nu se vor da amenzi usturătoare, nu vom reuşi niciodată în acţiunile noastre”, a spus Popescu, şeful SGA Gorj plângându-se şi de o altă formă de poluare, cea a balastierelor care apar pe malurile râurilor din judeţ. Acesta spune că proprietarii de balastiere îşi obţin iniţial o autorizaţie pentru a exploata balastrul din terasele ce ar urma să fie folosite în scopuri agricole, în special creare de iazuri pentru peşte, deşi acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Prefectul Liviu Andrei a concluzionat şi el că „probabil avem multe iazuri şi, să înţeleg, că în loc de cartofi şi grâu creştem peşti”, a glumit prefectul, care a menţionat că oricum cartofii şi roşiile ne vin din import.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: