Primarul Motrului, supărat pe implicarea deputatului în interesele oraşului

Şedinţă cu scântei, la sfârşitul săptămânii, în Consiliul local de la Motru. Printre proiectele de hotărâre de consiliu trecute pe ordinea de zi s-a aflat şi o solicitare a PSD Motru prin care organizaţia de partid cerea aprobarea consilierilor pentru extinderea spaţiului în care funcţionează. Nimic nefiresc până aici, numai că filiala Motru a PSD îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu care nu-i aparţine, închiriat de la Consiliul local orăşenesc. Ori extinderea unei proprietăţi se solicită de către proprietar, nu de către chiriaş. Aşa că o parte din consilieri, suspectând intenţii ambiguue în acest caz, au cerut şi detalii asupra modalităţii de finanţare a viitoarei construcţii, în sensul că au dorit să ştie cine va suporta, totuşi, cheltuielile : proprietarul, din bugetul public, sau chiriaşul, din bugetul propriu. Nemulţumiţi de explicaţiile încurcate ale edilului local, consilierii PRM şi PDL au votat împotriva extinderii spaţiului cu pricina de către chiriaş, care încerca astfel un prim pas pe lângă lege spre a deveni stăpân pe un domeniu privat al Consiliului local Motru.  Deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi, cererea în cauză a fost respinsă, motiv suficient pentru ca primarul Dorin Hanu, printre altele proaspăt şef al PSD Motru, să ia foc. El îl consideră reponsabil de eşecul solicitării nu tocmai oneste a PSD pe nimeni altul decât deputatul de Gorj Severus Militaru, prezent la şedinţa de consiliu local de la Motru. Aşa că, nemaiţinând cont de cadrul oficial în care se afla, Hanu i-a cerut socoteală deputatului pentru alte acţiuni ale acestuia, care l-au incomodat în ultima vreme. Cei prezenţi au putut să afle astfel că primarul este profund deranjat de vizita deputatului la serviciul de taxe şi impozite şi de faptul că pune întrebări despre cum cheltuieşte administraţia locală banii oamenilor, lucru cât se poate de firesc pentru un parlamentar care se îngrijeşte de zona de la care a primit voturile.
 „ Motru înseamnă pentru mine acasă, este în continuare şi oraşul meu şi este normal să urmăresc modul în care primăria şi consiliul local folosesc banii proveniţi din taxele şi impozitele cetăţenilor. Nu m-am gândit că voi tulbura liniştea nimănui procedând aşa, dar, dacă totuşi am făcut-o, înseamnă că sunt şi oameni care au câte ceva de ascuns. Ori, asta nu mă va împiedica să continui”, a declarat deputatul de Gorj. 
 
Motrenii nu vor reabilitare termică, spune Hanu

 Severus Militaru a solicitat lămuriri cu privire la nealocarea în bugetul local a fondurilor prevăzute în sarcina administraţiei locale de Ordonanţa de Urgenţă 18/2009, care a adus cadrul legal aşteptat de toţi cei ce locuiesc la bloc. Lucrările destinate reducerii consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe vor fi finanţate în proporţie de 50 % din bugetul statului şi 30% din bugetul local, urmând ca proprietarii să achite doar restul de 20 de procente, prin intermediul asociaţiei lor. Specialiştii apreciază că după reabilitare locuitorii imobilelor vor plăti facturi cu până la 35% mai mici. Fondurile sunt însă limitate, pentru acest an avându-se în vedere reabilitarea a 60.000 de blocuri din întreaga ţară. Fiecare apartament va beneficia de echivalentul în lei a 3500 de euro. Singura condiţie ca cetăţenii, chiar şi cei fără posibilităţi, să aibă în apartamente un confort termic sporit în iarna care vine este ca primarii lor să-şi facă treaba pentru care stau în fruntea urbei. Statul nu alocă fondurile dacă primăria nu face dovada că s-a îngrijit să prindă în bugetul local partea sa din suma necesară documentaţiei şi lucrărilor. Adică, dacă administraţia locală nu-şi demonstrează interesul pentru apartamentele şi cetăţenii comunităţii. 
 Acest lucru se întâmplă, din păcate, şi la Motru. În bugetul local nu au fost prinşi banii necesari reabilitării termice a apartamentelor din municipiu, iar motivaţiile pe care Dorin Hanu le-a invocat pentru această deficienţă sunt pe de o parte faptul că a stat de vorbă cu oamenii din Motru şi ajuns la concluzia că nu sunt interesaţi de reabilitare, iar pe de altă parte că sumele cu care ar trebui să contribuie primăria ar fi mult prea mari pentru ca aceasta să şi-i le permită. În absenţa oricărei urme de informaţie faţă de prevederile OU 18/2009, primarul a declarat că primăriei Motru i-ar trebui câte 2.000.000 lei pentru fiecare bloc. Ori, la un calcul simplu, suma destinată prin bugetul local unui apartament este de doar 2000 de euro. 
 
 Hanu ameninţă cu demiterea pe cei care i se opun

 Pe lângă impozite şi reabilitare, subiectele de dispută au vizat şi banii pe care primarul îi cheltuieşte din bugetul local pentru o permanentă campanie personală. Militaru i-a reamintit primarului de la Motru că “mai devreme sau mai târziu, românii i-au înlocuit pe toţi cei care şi-au întreţinut cultul personalităţii din banii lor”. Prins cu ocaua mică, Dorin Hanu a trecut la intimidări. Primarul i-a ameninţat cu demiterea pe doi dintre consilierii PD L, Nicolae Ruşeţ şi Ion Sanda, care sunt directori de şcoli – director adjunct la Colegiul Tehnic, respectiv director al şcolii generale nr. 2 Motru. 
 Dezamăgit de transformarea şedinţei de consiliu într-un show personal de către primarul Motrului, deputatul apreciază atitudinea acestuia doar ca una din care oraşul are numai de pierdut. El speră totuşi ca Hanu să-şi aducă aminte că, înainte de a fi orice altceva, este cel care trebuie să poarte grija oraşului şi a cetăţenilor săi.  


Vizualizări: 54

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: