Preţul energiei produse la Turceni poate să scadă

Senatorul PDL, Ion Ruşeţ, a cerut conducerilor Ministerului Economiei şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii să-şi exprime în scris poziţia faţă de trenarea aplicării integrale a legii care a creat printre altele şi C.E. Turceni, tocmai în ideea eliminării oricăror cheltuieli inutile care se răsfrâng incontestabil în preţul energiei electrice.În anul 2004, Guvernul a motivat înfiinţarea complexelor energetice din Oltenia ca fiind cea mai bună dintre opţiuni în ceea ce priveşte crearea unor structuri energetice ce urmau să producă energie ieftină. Deşi complexul energetic de la Turceni s-a dovedit a fi printre cele mai profitabile entităţi economice de acest gen, prevederile HG 103/2004, cea care i-a dat viaţă, nu au fost aplicate nici până astăzi în totalitate. Nu ar fi o noutate faptul că în România, atunci când nu se face abstracţie de legi, ele se respectă parţial, însă de data aceasta chiar preţul energiei electrice - raţiunea în baza căreia a luat fiinţă complexul energetic, are de suferit. 
 Alături de fuziunea activităţii de extracţie cu cea de producere a energiei electrice, HG 103 prevede ca măsură esenţială pentru eficientizarea societăţii evitarea cheltuielilor neponderate şi a celor pe care le presupune transportul cărbunelui la electrocentrale. În decursul timpului, administraţia CE Turceni a făcut numeroase demersuri pentru înlăturarea tuturor efectelor cu implicaţii negative în costul energiei, preluarea liniei de cale ferată care asigură transportul lignitului fiind hotărâtoare asupra preţului kilowattului.
  Cu toate acestea, la aproape cinci ani de la emiterea legii, Societatea Naţională Transport Feroviar CFR Marfă SA încă nu a transmis calea ferată Drăgoteşti – Turceni în administrarea şi operarea complexului energetic, pentru a se asigura un cost eficient transportului cărbunelui. 
 Ion Ruşeţ consideră că “singura posibilitate de realizare în întregime a obiectivului pentru care a fost constituit Complexul Energetic Turceni este asigurarea unei fluenţe totale a operaţiunilor, de la extracţie la producerea energiei electrice cu costuri cât mai mici, costuri care încă se multiplică cu cheltuielile de transport, diminuând considerabil randamentul societăţii la care Ministerul Economiei este acţionar majoritar. Odată aplicate integral prevederile HG 103/2004, preţul energiei electrice produse la Turceni ar trebui să scadă.  


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: