Voluntariatul tinerilor – experienţă la angajare

În Gorj, acţiunile prevăzute pentru sărbătorirea Zilei Tineretului au început din 25 aprilie şi se vor finaliza aproape de mijlocul lunii mai. Printre cele mai gustate s-au înscris cele sportive, dar şi concursul de graffiti sau semnăturile pe zid din Parcul Central al municipiului Tg.Jiu. Pentru a identifica mesajul tinerei generaţii împreună cu partenerii locali, Direcţia Judeţeană de Tineret, alături de Federaţia „Forumul Tinerilor din Gorj”, au organizat în ziua de 2 Mai, în cadrul Prefecturii Gorj, o dezbatere publică la care a fost invitat prefectul Ion Florescu şi personalităţi politice tinere care reprezintă judeţul nostru în Parlamentul României, senatorul Ion Ruşeţ şi deputatul Severus Militaru. 
Problema cea mai gravă pe care au adus-o în discuţie reprezentanţii ONG-urilor care lucrează pentru tineri este lipsa sediilor. Deşi autorităţile locale poartă obligaţia de a face toate demersurile pentru a oferi spaţii de funcţionare organizaţiilor neguvernamentale, la Tg.Jiu cel puţin cele care se ocupă de tineri au fost private de acest drept. Soluţia ar fi crearea unui Centru pentru Tineret în incinta căruia să funcţioneze toate ONG-urile a căror principală activitate vizează tinerii. Pe lângă aceastea, ”inexistenţa unei Case a Studenţilor – apreciază Cătălin Cornea, preşedintele Federaţiei organizatoare – face ca Universitatea Constantin Brâncuşi să fie vulnerabilă. Conducerea acesteia ar trebui să fie îngrijorată fiindcă se va pune problema desfiinţării a câteva universităţi şi cea de la Tg.Jiu se află printre alte 3-4 din ţară căreia îi lipseşte acest lucru.” 
 Prezent la dezbateri, senatorul Ion Ruşeţ, a promis iniţierea unei legi ale cărei prevederi să oblige angajatorii să ţină cont de perioadele de voluntariat pe care tinerii le-au efectuat în cadrul anilor de studii, considerându-le drept experienţă - cerinţă obligatorie astăzi pentru ocuparea unui loc de muncă şi care îi afectează cel mai mult pe cei ieşiţi de pe băncile şcolilor. Asociaţia pentru şanse egale a cerut, de asemenea, sprijin pentru modificarea Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.  
 Senatorul PDL a apreciat ca decisivă în rezolvarea problemelor tinerilor comunicarea între organizaţiile de tineret şi administraţia locală. În acelaşi timp, Ruşeţ le-a cerut celor ce reprezintă tinerii să aibă grijă ca programele lor să se adreseze tuturor tinerilor din judeţ, nu doar celor din Tg.Jiu. 
 Reprezentanţii tinerilor au cerut şi ca Ziua de 2 Mai să fie trecută în Agenda culturală a Consiliului Judeţean, laolaltă cu celelalte sărbători pentru care - consideră ei - autoritatea Administraţiei Publice Locale şi-a dovedit mai des şi mai mult implicarea. 


Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: