Senatorul Ion Ruşeţ cere soluţii urgente pentru cei afectaţi de exploatarea cărbunelui

De cele mai multe ori realităţile triste care afectează ireversibil comunităţile locale, mai ales pe cele aflate departe de centrul ţării, ajung greu sau nu ajung deloc la cei care pot lua decizii în sensul îmbunătăţirii situaţiilor acestora. Este şi cazul locuitorilor din comunele Mătăsari şi Dragoteşti, pe care senatorul Ion Ruşeţ l-a supus ieri atenţiei Parlamentului. El a solicitat urgent măsuri responsabile faţă de cei care suportă atât consecinţele exploatării cărbunelui, cât şi ale superficialităţii celor care au realizat consolidările în zonele instabile.
 Zeci de familii din Dragoteşti şi Mătăsari aşteaptă cu spaimă ca locuinţele lor să fie îngropate de alunecările de teren. Relieful de aici a fost ani de-a rândul disecat de exploatarea lignitului, iar fenomenul se repetă din 1996 încoace şi încă previzibil, sub ochii autorităţilor. Familiile în cauză s-au prezentat la aproape fiecare sesiune de audienţe pe care senatorul PD L a ţinut-o în zona Jilţ, cu dosare care însumau adrese şi răspunsuri adunate în mulţi ani de când îşi tot caută dreptatea. 
 Ion Ruşeţ a prezentat Parlamentului starea de fapt din zona în care iresponsabilitatea celor care trebuiau să ia la timp măsuri şi decizii a condus la agravarea instabilităţii terenurilor afectate de minerit. De mai bine de un deceniu oamenii s-au adresat pe rând administraţiilor locale, conducerilor exploatărilor miniere, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, Consiliului Judeţean Gorj şi ministerelor de resort. La faţa locului s-au deplasat comisii care au analizat factorii de risc, au întocmit rapoarte şi … au plecat. Specialiştii geologi au redactat sute de pagini cu studii menite să perfecteze tehnici de investigare pentru prevenirea declanşării unor fenomene similare. Absolut toate concluziile au relevat amplificarea instabilităţii naturale de către existenţa abatajelor.  
 Puţinele consolidări ale zonelor instabile au fost făcute cu nivelări superficiale , astfel încât gospodăriile continuă să fie înghiţite de pământ, a arătat senatorul în intervenţia sa. Ba mai mult, deşi toţi factorii implicaţi au fost de acord că alunecările de teren sunt urmare a exploatărilor miniere, nu numai că nu au fost emise soluţii, dar s-a încercat găsirea oricărui alt vinovat, ca de exemplu lipsa precipitaţiilor sau modul defectuos de construcţie a caselor.
 « Pericolul este cu atât mai de nedescris deoarece în aceste case locuiesc oameni care adorm cu gândul că ar putea fi îngropaţi de vii până dimineaţa. Exploatarea resurselor subsolului trebuie făcută cu responsabilitate faţă de mediu şi faţă de comunităţile locale, iar acolo unde efectele negative s-au produs deja, superficialitatea celor care poartă răspunderea trebuie sancţionată.», a atenţionat I. Ruşeţ. 
 Senatorul PD L a cerut Parlamentului să ia urgent atitudine faţă de trenarea în fapt a situaţiei din zona Jilţului, care afecteaza sever comunitatea locală, cu atât mai mult cu cât, prin societăţile de exploatare a lignitului, statul român este beneficiarul direct al producţiei obţinute . 
« Dacă instituţiile statului nu-şi recapătă credibilitatea, fie că este vorba de modul în care tratează cetăţenii, fie de repararea pagubelor generate de activitatea lor, democraţia românească îşi va pierde tocmai calităţile care o fac dezirabilă : responsabilitatea, apărarea proprietăţii private, aplicarea consecventă şi egală a legii », a atenţionat parlamentarul de Gorj şi a solicitat repararea neîntârziată a efectelor exploatării lignitului asupra comunităţilor din Mătăsari şi Dragoteşti.


Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: