Primarul Romanescu amenință cu desființarea Teatrului ”Elvira Godeanu”

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, este nemulțumit de fondurile prea mari pe care le alocă Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ și amenință în transformarea lui în teatru de proiect, ceea ce înseamnă concedierea actorilor. În aceste condiții, teatrul din Târgu Jiu va rămâne doar cu numele, deoarece cocheta sală doar va găzdui spectacolele jucate de alte trupe de teatru din țară.  Directorul teatrului susține că primarul spune doar ce  îi convine. Cât despre desființarea teatrului așa cum îl știm acum, Cosmin Brehuță a spus că doar comunitatea ar avea de pierdut.

„Alocăm un anumit buget pe activitățile stagionale ale teatrului, după care rămâne arta managerului să facă cu banii pe care noi îi alocăm de las bugetul local. (….) Ținând cont de bugetul pe care îl alocăm, mi-aș dori ca viitoarea conducere a teatrului Elvira Godeanu să se axeze pe actorii din teatru, pentru că astăzi cu bani pot fi contractate trupe de afară care să joace pe scena teatrului din Târgu Jiu. Întrebarea este de ce plătesc 70 de oameni la Teatrul Elvira Godeanu dacă eu astăzi nu am decât un impresar. Vreau să vă spun că la Deva au avut anul trecut 18 premiere cu 17 angajați, în jur, iar la Teatrul Elvira Godeanu am avut patru cu buget de 75 de miliarde, care va fi suplimentat cu încă 40 de miliarde și în decembrie cu încă 25 de miliarde lei. Dacă vă faceți un calcul la momentul acesta, sumele care se alocă Teatrului Elvira Godeanu sunt destul de frumușele pentru ce ar trebui să facă. Cu banii pe care-i alocăm doar de la bugetul local, cele 75 de miliarde, dacă ne-am dori în fiecare săptămână câte un teatru din țară care să ajungă în clădirea teatrului, am putea juca în fiecare săptămână, în premieră, câte o piesă de teatrul fără să avem angajați. Și atunci nu este normal ca să am pretenția de la cel care va conduce destinele teatrului Elvira Godeanu ca cei 27 de actori să fie implicați mai mult? Sau apare și reversul medaliei, dacă nu vă place să vă implicați, deoarece ați stat prea mult pe margine, lăsați pe alții să vină“, a spus primarul Romanescu la postul Gorj TV. 


„Se spune o frântură de adevăr“

Cosmin Brehuță, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a spus că transformarea în teatru de proiect ar însemna o pierdere imensă pentru comunitate: „Compară mere cu pere. Domnul primar, până în acest moment a fost omul datorită căruia s-au întâmplat anumite lucruri de bine pentru această instituție și pot să ofer exemplu «Cazul Tudor Vladimirescu», unde domnul primar a fost alături de noi. Aceste afirmații par destul de periculoase și vreau să cred că este doar simplă părere rătăcită. (…) Doamne ferește să ajungem la așa ceva, pentru că toate lumea pierde și aici mă refer la întreaga comunitate. (…) “. 

Directorul teatrului din Târgu Jiu spune că mereu bugetul alocat teatrului a suferit rectificări negative și că cea mai mare parte a banilor se duc pentru plata salariilor: „A fost lipsit de o informație, dacă tot s-a pomenit bugetul de 7,5 milioane de lei, care acum a ajuns la 8 milioane pentru că a fost creșterea salarială. Din acești bani, nu toți ajung în bugetul instituției. Nu suntem cum sunt alte teatre din țară, când, după ce s-a votat bugetul, se varsă toată suma în bugetul instituției. Au fost făcute rectificări, în funcție de necesități. Doar în anul 2017, teatrul a avut parte de rectificare pe plus. Tot timpul au fost rectificări negative. Am înțeles necesitatea și am căutat soluții să livrăm sumele solicitate către primărie. O rectificare negativă a avut loc în urmă cu puțin timp. Sunt niște omisiuni prin care se spune o frântură de adevăr. Din acest buget primit de teatru, 85-90% sunt bani pentru salarii și întreținerea clădirii, iar restul sunt bani care ajung să se folosească pe produse culturale“. 


„Este ușor să distrugi ceea ce au construit alții cu greu“


Cosmin Brehuță spune că teatrul din Târgu Jiu se poate compara din punct de vedere al spectacolelor jucate chiar cu Teatrul Național Craiova: „Faptul că sunt doar patru premiere nu înseamnă că nu s-a lucrat. Este o foarte mare diferență. Teatrul din Deva este unul de proiect, care, evident, neavând un număr de angajați, așa cum are teatrul din Târgu Jiu, bugetul lor total este, evident, mult mai mic. Acolo nu sunt bani decât pentru întreținerea clădirii și pentru proiecte. Probabil că se dorește, în timp, Doamne ferește, să se ajungă și la Târgu Jiu la fel, chiar dacă știu că directorul de acolo luptă cu tot ce poate să transforme teatrul de acolo așa cum era cândva în teatrul de repertoriu, pentru că produce plus valoare acelei comunității. (…) Cred că autoritatea nu înțelege care este menirea unei instituții de cultură într-o cetate. Este ușor să distrugi ceea ce au construit alții cu greu și cu multe sacrificii și umilință prin care trec și eu acum. Nu cred că acest buget de care ne bucură ar ajunge pentru a aduce la Târgu Jiu 178-180 de spectacole cam câte are Teatrul Dramatic Elvira Godeanu într-un an normal“. 


Educație prin teatru


O altă componentă importantă este educația generată de teatru: „Se mai adaugă o componentă importantă: actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu care au acest dar al pedagogiei lucrează cu elevii trupelor de teatru ale liceelor. Trebuie să vedem câți actori am generat și câți copii au ajuns să aibă pasiunea teatrului, care astăzi sunt oameni consacrați ai lumii teatrului. Aceste lucruri nu se văd și reprezintă o valoare imaterială a ceea ce produce teatrul prin activitatea sa. Cred că de aici trebuie pornit, de la cultură și educație, și societatea poate si salvată. Automat ar fi o reacție în lanț la toate celelalte, la sănătate, la justiție etc, pentru că de acolo pornim, de la educație. Se vede care este nivelul de educație al societății în care trăim și, din păcate, suntem conduși de oameni care au mai mult sau mai puțin legătură cu acest domeniu“, a precizat Cosmin Brehuță. 

Vizualizări: 4,440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: