Primul depozit de şlam dens al CE Rovinari a fost finalizat

Complexul Energetic Rovinari este prima unitate energetică din Oltenia care anunţă finalizarea primelor lucrări la noul depozit de zgură şi cenuşă realizat în sistem „şlam dens”. Întreaga investiţie va fi gata peste mai bine de un deceniu, dar toamna aceasta ar urma să fie inaugurat primul compartiment din cadrul noului depozit, compartiment ce va permite unităţii să funcţioneze din 2013 în condiţiile respectării normelor europene de protecţie a mediului.

Complexul Energetic a precizat ieri că primele probe tehnologice au început încă din luna mai, iar acum acestea sunt pe finalizare, între timp nefiind înregistrată vreo problemă în buna funcţionare a investiţiei.

Noul depozit permite transformarea zgurii şi cenuşii în şlam fluid dens, „un deşeu inert, care nu mai are impact negativ asupra mediului înconjurător”, după cum menţionează CE Rovinari. „S-au făcut probe la motoare, au fost verificate şi probate pompele, s-au efectuat spălături pe cele trei circuite, inclusiv pe traseul estacadei de transport şlam dens din incintă în depozit. De asemenea, s-au făcut probe privind presiunea pe toate circuitele, probe cu cenuşă, urmând ca până la jumătatea lunii august să se încheie lucrările la concentratorul de zgură pentru a face şi probe cu zgură”, se arată în comunicatul de presă. Aici se menţionează că întreaga investiţie va fi finalizată în 2023, atunci urmând să fie gata alte două compartimente, similare celui ce ar urma să fie pus în funcţiune toamna aceasta.

Lucrările la noul depozit de zgură fac obiectul unui contract de peste 150 de milioane de lei pe care CE Rovinari l-a atribuit în primăvara anului 2008 firmei Romelectro prin negociere directă, deşi nu avea surse de finanţare a lucrărilor. Actuala conducere a complexului a fost nevoită să împrumute anul trecut peste 110 milioane lei cu care să asigure finanţarea investiţiei.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: