Prin ce Măsuri vor putea fi accesate fonduri europene

Gorjenii care intenţionează să-şi deschidă o afacere cu fonduri europene vor avea această posibilitate şi în anul 2014. După o sistare de aproximativ un an, începând din vară vor fi reluate cele mai solicitate Măsuri din Programul 2007-2013. Printre acestea se va afla şi Măsura care vizează „Instalarea tinerilor fermieri”, însă finanţarea va merge până la 60.000 de euro, condiţiile fiind diferite de cele de la sesiunile anterioare.

Startul primelor Măsuri ale noului PNDR (Programul 2014-2020) se va da începând cu lunile august-septembrie 2014. Este vorba despre Măsurile cunoscute de la sesiunile anterioare cu denumirile: Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”; Măsura 322- „Dezvoltarea satului românesc”; Măsura 121 – „Dezvoltarea exploataţiilor agricole”; Măsura 123- „Procesarea produselor agricole”; Măsura 313- „Încurajarea activităţilor turistice”; Măsura 312- „Înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural, dar şi înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală”.

Potrivit conducerii Oficiului Judeţean pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit Gorj, aceste Măsuri vor purta alte denumiri şi vor presupune noi condiţii pe lângă cele deja cunoscute de cetăţeni. „Este un prim draft de Măsuri pentru PNDR 2014- 2020 care va merge la Comisia Europeană, fiind posibile reformulări şi modificări. Chiar dacă vizează acelaşi lucru, în Programul 2014-2020, Măsurile vor avea alte numerotări. Ne aşteptăm ca forma finală a noilor implementări să apară cam prin luna iunie, după care vor fi elaborate ghidurile. Credem că primele sesiuni vor fi demarate în vară”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul OJPDRP Gorj.

Până la 60.000 de euro pentru tinerii fermieri

Dacă până anul trecut prima maximă de instalare a tinerilor fermieri se ridica la suma de 40.000, începând cu acest an va ajunge până la 60.000 de euro. „Noul PNDR presupune atât modificări privind finanţarea, cât şi modificări privind condiţiile de accesare a fondurilor. În cazul Măsurii care vizează „Instalarea tinerilor fermieri” prima va ajunge la 60.000 de euro, dar vor fi alte condiţii ca până acum. De exemplu, solicitanţii vor trebui să aibă domiciliu în localitatea unde figurează exploataţia. De asemenea, ei trebuie să obţină venituri numai din agricultură”, a declarat Gheorghe Cocină. O altă noutate este aceea că sistemul de evaluare a proiectelor se schimbă, perioada reducându-se la două-trei luni. Asta în condiţiile în care la sesiunile trecute nu exista o perioadă determinată pentru evaluare. Cu alte cuvinte, nu începea o altă sesiune până nu se evaluau proiectele depuse, solicitantul având posibilitatea să-şi redepună documentele.  

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: