Prins cu 158 de brazi furaţi

Un bărbat de 40 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins cu 158 de brazi în maşină, care nu aveau marcajele corespunzătoare şi nici documentele de provenienţă. Pomii de Crăciun au fost confiscaţi.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Bumbeşti-Jiu, cu ocazia organizării unei acţiuni comune împreună cu reprezentanţii Parcului Naţional Defileul Jiului, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de tăiere ilegală, transport şi comercializare pomi de Crăciun fără îndeplinirea condiţiilor legale, au identificat în trafic pe B.S., de 40 ani, din comuna Vadu Moţilor, judeţul Alba, în timp ce conducea un autoturism cu remorcă, proprietate personală, transportând cantitatea de 158 pomi de Crăciun, fără documente de provenienţă legală şi fără crotalii, având dimensiuni cuprinse între 1,00-2,50 m.

Întreaga cantitate de pomi de Crăciun a fost ridicată în vederea confiscării şi lăsată în custodia Ocolului Silvic Privat Jiul, Bumbeşti-Jiu, persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional de către poliţişti, conform prevederilor Legii 171/2010, şi respectiv Legea 12/1990 Rep., cu amendă în cuantum de 3.000 lei.

Avertismente pentru cumpărători

Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate, avertizează poliţia. Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri.

Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a „comerciantului”, anunţă IPJ.

Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă. Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin „răufăcători ai mediului” chiar în preajma Crăciunului.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează contravenţional conform art. 1 din Legea nr.31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei. De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii, conform art.2 din Legea nr. 31/2000, se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: