Pro şi contra managementului privat la Spitalul Judeţean

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, dă semne că nu ar mai fi mulțumit de managementul privat de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu și chiar se arată suspicios la felul în care se fac achizițiile la această unitate spitalicească. În paralel, medicii spun că nu au observat nicio îmbunătăţire adusă de managerul privat. Directoarea Claudia Manu susţine însă că marele avantaj este echidistanţa.

Ion Călinoiu va aștepta raportul de activitate al managerului la un an de când firma Tetraedru Medical Consulting  a preluat conducerea Spitalului Județean și atunci va hotărî dacă pe viitor unitatea spitalicească va mai avea sau nu manager privat. „Am recurs la soluția de a externaliza managementul la spital și am reușit să rezolvăm o parte din problemele unității spitalicești. Sunt și dezavantaje, pentru că banu-i ochiul dracului și mă refer aici la achiziții. Eu spun clar că merge treaba atâta timp cât nu există cârdășie la cheltuirea banului și dacă este echidistanță totul e bine. Pe parcursul acestui an au apărut o serie de nemulțumiri la nivelul cadrelor medicale. Trebuie să fie achiziționate lucruri de strictă necesitate, nu să facem achiziții de dragul achizițiilor, să cheltuim banii, pentru că la achiziții știm ce se întâmplă, că poate dau în partea cealaltă în care primează interesul firmei decât interesul spitalului. Sunt avantaje sub aspectul echidistanței, dar sunt și dezavantaje că fiind din sfera privatului, dacă sunt lăsați liberi vor crea profituri pentru firmă, nu pentru spital. O să facem o analiză după un an, să vedem dacă se respectă caietul de sarcini și dacă sunt realizați indicatorii de performanță și, dacă nu s-a întâmplat acest lucru, nu o să continuăm colaborarea”, a precizat președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, la un post de televiziune.

Medic: Ne trebuie un director medical competent

Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu nu au sesizat nicio îmbunătățire a situației la această unitate spitalicească de când a venit managerul privat. Medicul Gheorghe Stanciu pare nemulţumit şi de directorul medical: „Nu putem spune că s-a îmbunătățit situația la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu de când avem management privat. Noi medicii ne descurcăm mai bine cu un medic, decât cu un manager privat. Avem și un manager medical care este medic și cu care ar trebui să rezolvăm problemele pe care le avem. Ne trebuie un manager medical competent și el ar trebui să se lupte cu managerul privat pentru spital și pentru medici. Aici cam scârțâie treaba. Noi medicii ar trebui să avem o relație bună cu managerul medical, iar asistentele cu directorul de îngrijiri, iar managerul trebuie să se ocupe de achiziții. Eu spun că nu s-a simțit nicio îmbunătățire”.

Stanciu a făcut şi o comparaţie între fostul manager privat şi cel actual, aflat în funcţie de câteva săptămâni: „L-am avut pe domnul Vlădoianu, care nu era sociabil, să discute cu medicii, mai mult stătea în birou și nu știu ce făcea pe acolo, calcule, socoteli, iar a venit acum doamna Manu, pe care eu o cunosc de mult. Ea pare o tipă care știe de toate, vrea să facă multe chestii, dar cred că nu va putea face. Ea a promis că va face nu știu ce în patru ani. Doamna face tot, ne-a promis tot, dar nu știu ce va face în realitate”.

„Noul regulament, copiat de la vreo multinațională”

Gheorghe Stanciu, șeful Secției de ORL, laudă spitalul din Târgu-Cărbunești, acolo unde medicii lucrează cu aparatură mai bună ca la Spitalul Județean, iar lucrurile merg mai bine pentru că managerul nu se schimbă frecvent. Mai mult decât atât, Stanciu susține că noul regulament al spitalului, impus de Claudia Manu, pare să fie copiat de la o firmă multinațională. „A schimbat regulamentul de  funcționare a spitalului. Noi l-am citit, l-am discutat, am avut o întâlnire și cu dânsa, dar sunt probleme, lucruri pe care nici nu prea le-am înțeles, că e un regulament foarte sofisticat așa, cred că l-a copiat de pe la vreo firmă multinațională, că de la spitale sigur nu e. Nu e bine cu schimbarea directorilor. Eu vă dau exemplul Spitalului din Târgu-Cărbunești, acolo unde este domnul Târziu de 10 ani. Păi se cunoaște. Se apucă de ceva și face anul ăsta, la anul, dar rezolvă. Am ajuns ca la Cărbunești să fie mult mai bună aparatură medicală decât la Spitalul din Târgu-Jiu. În plus de asta nu e normal să fie externalizat laboratorul, pentru că noi suntem spital și trebuie să facem analize”, a mai spus Stanciu.

Claudia Manu, despre avantajul managementului privat

Dacă medicii și pacienții așteaptă de la managementul privat o îmbunătățire a actului medical și a condițiilor din spital, Claudia Manu susține că avantajul managementului privat este obiectivitatea. Managerul spitalului a vorbit și de dezavantaje. „Cel mai mare avantaj al managementului privat este obiectivitatea. Dezavantajul este că din cauza legislației nu poți veni fizic cu tot personalul de la firmă care lucrează pentru acest spital și te asistă de la distanță. Trebuie să lucrezi după regulile managementului privat și cu materialul clientului”, a precizat Claudia Manu.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: