Probleme cu încălzirea în unităţile şcolare din judeţ

Încălzirea claselor pe perioada sezonului rece reprezintă o problemă pentru aproximativ 20 de unităţi de învăţământ din Gorj. În condiţiile în care zece şcoli nu şi-au autorizat centralele termice, alte trei au fost somate să urgenteze verificarea sistemelor de încălzire. De asemenea, în patru unităţi de învăţământ centralele termice sunt subdimensionate şi nu fac faţă temperaturilor scăzute, motiv pentru care elevii se încălzesc la calorifere electrice.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a alocat fonduri la patru şcoli din judeţ unde elevii suferă de frig din cauză că centralele termice sunt subdimensionate. Este vorba despre şcolile din Pocruia, Muşeteşti, Bolboşi şi Cruşeţ. „Pentru fiecare dintre cele patru şcoli am alocat sume cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei în vederea achiziţionării de cazane pe combustibil solid. Sunt şcoli unde centralele termice sunt subdimensionate şi nu fac faţă temperaturilor scăzute. Elevii din Pocruia se încălzesc la calorifere electrice. În momentul de faţă, sunt cheltuieli mari, iar până la primăvară costul cazanelor va fi amortizat întrucât acestea folosesc combustibil solid”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj. Primarul de la Tismana a recunoscut că elevii au suferit de frig iarna trecută, precizând că exista riscul ca situaţia să se repete şi în acest sezon. La şcoala din Pocruia învaţă aproximativ 90 de elevi şi preşcolari. „În anul 2009, la Şcoala Pocruia au fost instalate 3 centrale de apartament pe gaze. Aceste centrale nu sunt bine dimensionate, două dintre clasele de grădiniţă au deschiderea direct în curte. Cert este că elevii au suferit de frig iarnă trecută şi acelaşi lucru se întâmpla şi acum dacă nu primeam aceşti bani de la inspectorat. Vom achiziţiona un cazan pe combustibil solid, iar până la vacanţa de iarnă acesta va fi şi instalat. Până atunci elevii vor funcţiona tot centralele pe gaze. Cu un cazan pe combustibil solid vom diminua cheltuielile cu încălzirea pentru noi suntem într-o zonă în care găsim foarte uşor lemne”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Nu toate şcolile au combustibilul asigurat

Potrivit inspectorului şcolar general, există unităţi de învăţământ care nu au asigurat nici măcar 50% din combustibilul necesar pentru a trece cu bine sezonul rece. „Unităţile care sunt aprovizionate cu combustibil solid între 30% şi 50% din necesar sunt şcolile gimnaziale din Lihuleşti, Scoarţa, Muşeteşti, Cruşet şi Prigoria. Principalele cauze sunt: fondurile insuficiente şi furnizorii care nu fac aprovizionarea la termenele contractate. Unităţile care sunt aprovizionate cu combustibil solid între 50% şi 80% din necesar sunt: Şcoala Gimnazială Aninoasa, Liceul Tehnologic Bilteni, Şcoala Gimnazială „Nicolae Tomovici Plopşor” Plopşoru, Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, Şcoala Gimnazială Stăneşti, Şcoala Gimnazială Nr.1 Văgiuleşti, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Baia de Fier”, a declarat Ion Işfan.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: