Probleme la Tismana, după ce o mie de romi s-au declarat români

Primăria Tismana nu poate încadra mediatori sanitari din cauză că romii nu şi-au declarat identitatea la recensământ. Din cei aproximativ 1000 de romi care trăiesc în comunitatea de la Tismana, doar trei dintre ei au recunoscut că aparţin acestei etnii. Potrivit unei statistici efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, la primăriile din judeţ sunt încadraţi 7 mediatori sanitari şi 20 de asistenţi comunitari. Ar putea fi mult mai mulţi, dacă romii şi-ar recunoaşte etnia.

Zeci de persoane care au urmat cursurile de mediatori sanitari nu pot fi încadrate la primăriile din judeţul Gorj din cauză că romii nu şi-au declarat identitatea la recensământ. Potrivit edililor locali, pentru a putea angaja un mediator sanitar ar trebui ca în comunităţi să aibă cel puţin 500 de romi declaraţi. La Tismana, din cei aproximativ 1000 de romi ai comunităţii doar trei au recunoscut că aparţin acestei etnii. „Avem mai multe persoane care au urmat cursuri de mediatori sanitari, pe programe de formare prin fonduri europene, însă nu putem face angajări din cauză că romii nu şi-au declarat identitatea la recensământ. Deşi în comunitate avem aproximativ 1000 de romi, doar trei şi-au declarat identitatea. Pentru a putea încadra mediator sanitar ar trebui să avem 500-700 de romi declaraţi”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. Acesta a mai precizat că va apela la Direcţia de Sănătate Publică Gorj pentru a realiza catagrafierea cetăţenilor care aparţin etniei în funcţie de vârstă sau de probleme de sănătate. „Sunt alocate fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru posturile de mediatori sanitari. Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj va trebui să găsi nişte soluţii pentru catagrafierea populaţiei acestei etnii pe categorii de boli”, a mai precizat Marian Slivilescu.

Doar 27 de asistenţi comunitari şi de mediatori în Gorj

Foarte multe fondurile se alocă anual pentru sănătatea romilor, în ciuda faptului că majoritatea lor nu a beneficiat niciodată de vreo consultaţie medicală. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătatea Publică Gorj spun că primăriile ar trebui să se implice mai mult în problemele acestei etnii. „Ar trebui ca fiecare primărie să ştie câţi romi are în comunitate şi să facă tot posibilul să încadreze mediatori sanitari. Mediatorii sanitari se pot integra mai uşor în comunităţile de romi, pot discuta cu ei, pot să le facă educaţie sanitară şi îi pot convinge să acorde o mai mare atenţie regulilor de igienă, metodelor de contracepţie şi acţiunii de vaccinare”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

În momentul de faţă, la nivelul judeţului sunt încadraţi 7 mediatori sanitari şi 20 de asistenţi comunitari. „În judeţul Gorj, avem 7 mediatori sanitari: 3 la Târgu Jiu, 1 la Bumbeşti Jiu, 1 la Teleşti, 1 la Târgu Cărbuneşti şi 1 la Bâlteni. De asemenea, mai sunt încadraţi 2 asistenţi comunitari plătiţi de primării, la Bustuchin şi Roşia de Amaradia, şi 18 asistenţi comunitari, plătiţi de către Ministerul Sănătăţii la: Mătăsari, Padeş, Văgiuleşti, Cătunele, Plopşoru, Stăneşti, Runcu, Peştişani, Ţânţăreni, Arcani, Drăguţeşti, Aninoasa, Albeni, Scoarţa, Crasna, Turburea, Prigoria şi Bâlteni”, a mai precizat Elena Piţian.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: