Procesul dintre BVA Coal SRL şi CE Oltenia continuă

Contractul încheiat în 2014 între firma BVA Coal SRL şi CE Oltenia, pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune în Serbia, a fost reziliat în câteva luni, dar procesul dintre cele două firme continuă şi azi. În acelaşi timp, la DNA este în cercetare o nouă plângere, cea legată de garanţia de bună execuţie a contractului, de 780 de mii de euro, care nu ar fi fost plătită.

Curtea de Conturi estima o pierdere de 8,4 milioane de lei din contractul cu BVA Coal SRL, dar la final compania a raportat profit pe acest contract. Cert este că societatea energetică a avut şi de pierdut. La semnarea înţelegerii, se stabilise o garanţie de bună execuţie, prin scrisoare bancară, de 780 de mii de euro, care nu numai că nu a fost achitată vreodată, dar a şi fost schimbată în bilete la ordin, printr-un adiţional.

Următorul termen, pe 18 octombrie
Însă procesul este intentat chiar de BVA Coal SRL care consideră că CE Oltenia nu şi-a respectat înţelegerea şi că nu ar fi livrat, zilnic, 10.000 de tone de cărbune, la granulaţia de 60 mm. CE Oltenia a răspuns slab, lăsând loc de interpretări, susţinând că putea livra 10.000 de tone pe zi dat fiind că cele trei cariere prinse în contract produceau 600.000 de tone. Nu a spus însă dacă acea cantitate a livrat-o la 60 de mm. Totodată, CEO susţinea că a livrat doar 380 de mii de tone din cele 1,3 milioane de tone, pe o perioadă de maxim 3 luni, media zilnică fiind undeva la 4.000 de tone zilnic.
Procesul a început la Tribunalul Gorj pe 26 ianuarie, iar la scurt timp, BVA a solicitat strămutarea cauzei, dar fără succes.
Apoi, instanţa i-a cerut BVA să precizeze cuantumul daunelor interese şi timbrarea corespunzătoare a acestora, iar CEO să depună înscrisuri referitoare la procesele-verbale de recepţie cantitativă şi calitativă. În proces au fost acceptate şi probe cu martori, dar şi o expertiză. Acest raport de expertiză trebuie depus la termenul din 18 octombrie.
FINANŢE
Potrivit Ministerului de Finanţe, la 31 decembrie 2014 BVA Coal SRL avusese venituri de 486 de mii de lei şi cheltuieli de 137 de mii de lei, înregistrând un profit de aproape 300 de mii de lei. În 2015, lucrurile s-au schimbat. Datele arată că BVA a avut venituri de peste 3 milioane de lei, o pierdere de 470 de mii de lei, datorii de 200 de mii de lei şi creanţe de 1,5 milioane de lei.

Vizualizări: 525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: