Procesul lui Voiculescu se termină cu un abuz

Dan Voiculescu şi ceilalţi 12 inculpaţi din dosarul ICA au depus joi concluziile scrise, după un proces care a durat şase ani. Judecătorii au anunţat că vor da verdictul vineri, după mai puţin de 24 de ore de la depunerea concluziilor scrise. Un abuz şi o sfidare a judecătorilor, care ştiu foarte bine că trebuie să citească miile de pagini depuse de inculpaţi, înainte de a stabili verdictul. De bun simţ era să amâne pronunţarea câteva zile, o săptămână, pentru a mima măcar faptul că au de gând să citească ceea ce au scris avocaţii şi inculpaţii în apărarea lor.

Nu mă înţelegeţi greşit, cred în vinovăţia lui Dan Voiculescu şi cred că a avut complici în guvern, dar justiţiarii nu au avut curajul să meargă până la a-l întreba de sănătate, de exemplu, pe Ilie Sârbu, unul din semnatarii Hotărârii de Guvern prin care Institutul de Cercetări Alimentare a fost transformat în societare comercială, pentru a putea fi privatizat. Că doar nu era să-l ia vreun magistrat la întrebări pe socrul lui Victor Ponta! Ca să fie scăpat Sârbu, nu au mai fost luaţi la întrebări nici ceilalţi semnatari, premierul de atunci Adrian Năstase, secretarul de stat Gherghina de la Finanţe şi Ecaterina Andronescu de la Educaţie şi Cercetare, sub patronajul căreia era institutul.

Cred că Voiculescu e vinovat, că a luat ICA pentru valoarea terenului din Băneasa, la un preţ mult, mult subevaluat. Probabil că judecătorii şi-au format demult convingerea că Voiculescu şi complicii lui sunt vinovaţi. Dar asta nu înseamnă că au dreptul să le încalce dreptul la apărare. Judecătorii sunt obligaţi să citească toate concluziile scrise depuse în cauză, înainte de a da verdictul. Iar în mai puţin de 24 de ore, nu au timpul fizic să o facă. Poate nu le citeau nici dacă îşi luau un termen de o săptămână până la pronunţare, dar măcar nu ne sfidau, cum că nici nu le pasă de concluziile scrise.

Voiculescu nu este primul caz în care se procedează aşa. Mai ştiu un caz în care concluziile scrise au fost depuse la ora 13.00, iar peste mai puţin de zece minute ştirea privind condamnarea era deja pe burtierele televiziunilor.

Cu toţii trebuie să înţelegem că legile şi principiile trebuie respectate indiferent de oameni. Dacă închidem ochii la abuzul care se face asupra lui Dan Voiculescu, mâine poate urma oricine altcineva.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: