Procesul polițiștilor din „Mafia Cărbunelui” început cu o amânare

Așa cum se întâmplă mai în toate procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată, nici procesul în care sunt inculpați mai mulți polițiști gorjeni nu a făcut excepție și a început ieri cu o „tradițională” amânare. În dosar sunt nu mai puțin de 17 inculpați, majoritatea fiind agenți în cadrul IPJ Gorj, ridicați anul trecut de procurori în urma unor descinderi de amploare făcute la Turceni și Rovinari în dosarul „Mafiei Cărbunelui”. Agenții sunt acuzați că luau șpăgi și închideau ochii la hoții care transportau cărbunele furat din depozitele Complexului Energetic Oltenia, cei mai mulți dintre ei nerecunoscând acuzațiile ce le sunt aduse.
Unii dintre acuzați sunt însă dispuși să termine cât mai repede cu acest proces și ieri au dat de înțeles prin avocații lor că recunosc toate învinuirile și, în plus, achită și din prejudiciul ce li se impută. Vorbele au rămas însă fără acoperire pentru că primul termen în proces a adus cu el o amânare, nu toți agenții având avocați care să le apere drepturile în fața judecătorului de caz pentru ca procesul să înceapă pe fond. Toți inculpații și-au făcut însă rost, provizoriu, de câte un apărător atunci când a fost pusă în discuție menținerea măsurii controlului judiciar, măsură pe care mai toți avocații au considerat-o inutilă, atâta timp cât probele de la dosar sunt deja la instanță.
Majoritatea avocaților au invocat faptul că măsura controlului judiciar este una care îi obligă pe clienții lor să meargă la Poliție și să semneze „condica” pentru a fi luați în evidență de către cei care trebuie să îi supravegheze. Avocații dau însă de înțeles că e o situație complet anormală ca un polițist care lucrează 8 ore în cadrul IPJ Gorj să meargă apoi în fața colegilor săi și să semneze și pentru procedurile impuse de măsura controlului judiciar. Agenții inculpați în dosar fac munci de birou, administrative, până la o sentință finală care să le probeze vinovăția ei păstrându-și locurile de muncă, așa cum s-a întâmplat și cu alți colegi de-ai lor care, în trecut, au fost acuzați inclusiv de crime și care au rămas salariați ai IPJ Gorj până în momentul încarcerării.
Cap de afiș în dosarul „Mafiei Cărbunelui”, sunt frații Milodin, Gheorghe și Nicolae, dar și colegii lor Ștefan Găman și Constantin Manolache. Ceilalți inculpați din dosar sunt Constantin Claudiu Boboc, Vasile Geani Butură, Constantin Cărăgui, Nicolae Popescu, Nicolae Ișfan, Florin Glaje, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiță Vâlceanu, Sevastian Udrea, Florin Gabriel Vlăduțu, Marin Paul Gheară și Dan Ciuciuc, în dosar Complexul Energetic Oltenia constituindu-se parte civilă cu un prejudiciu de circa 3,7 milioane lei. Ancheta a fost efectuată de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în rechizitoriul înaintat Tribunalului Gorj la sfârșitul anului trecut menționau că cercetările au fost disjunse față de alți 11 agenți, despre soarta cărora nu se mai știe însă nimic.
Cei 11 sunt Baltac Ion, Beşliu Stelian, Blându Dumitru, Becheru Ionuţ, Burneci Adrian, Ciortan Nicoleta, Cruceru Ionuţ, Drăghici Mihai, Niţă Vasile, Volintiru Gheorghe şi Vlad Cătălin. Ancheta se bazează în mare parte și pe interceptări și monitorizări care ar putea fi puse sub semnul întrebări după ce Curtea Constituțională a declarat ilegale acest gen de probe, avocații neinvocând însă până acum astfel de argumente pentru a-și scăpa clienții. Procesul este însă de abia la început și se anunță a fi unul de lungă durată, dat fiind numărul mare al inculpaților, dar și al martorilor care trebuie audiați.

Galerie foto


Vizualizări: 1,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: