Procesul profesorului de religie devenit cămătar se rejudecă

Magistraţii Curţii de Apel Craiova nu au găsit ieri argumente suficiente pentru a pronunţa o sentinţă finală în procesul în care un fost profesor de religie din Târgu Jiu este judecat pentru cămătărie şi înşelăciune. Bărbatul a scăpat de un verdict definitiv chiar înainte de Paşti, dosarul său urmând să se rejudece la Târgu Jiu, lucru care nu înseamnă altceva decât că până la pronunţarea unei hotărâri finale va mai trece mult timp.

Ion Laurenţiu Bâcoi a ajuns în atenţia gorjenilor nu pentru modul său de a preda religie la şcoală, ci pentru cum le preda elevilor şi, mai ales, pentru mărfurile din Turcia pe care le vindea acestora, bişniţa lui stârnind un scandal care, în cele din urmă, a dus la îndepărtarea sa din învăţământ. Ulterior, fostul profesor a început să dea bani cu împrumut percepând dobânzi demne de cămătari, mai ales că nici metodele practicate nu erau deloc ortodoxe. Aşa a ajuns Bâcoi să fie prins în flagrant de poliţiştii gorjeni, în noiembrie 2013, când a şi fost arestat preventiv, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu şi, mai apoi, sub control judiciar.

Judecătoria Târgu Jiu l-a condamnat pe Bâcoi în toamna anului trecut la trei ani de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu cinci ani, ca termen de încercare. Sentinţa a fost contestată însă şi de inculpat şi de procurori, dar şi de unele dintre foştii clienţi ai profului de religie. Curtea de Apel Craiova era cea care ar fi trebuit să dea ieri un verdict final, însă nu a fost să fie aşa pentru că magistraţii au prelungit suspansul şi au dispus ca dosarul să fie rejudecat la Judecătoria Târgu Jiu. Procesul se va relua, cel mai probabil, cu puţin înainte de începerea vacanţei de vară a magistraţilor aşa că despre o sentinţă finală în acest dosar se poate vorbi, cel mai devreme, anul viitor pe vremea aceasta.

Camăta şi faptele

Sentinţa care a fost anulată ieri de Curtea de Apel Craiova prevedea şi o serie de sume care urmau să fie confiscate de la inculpat, banii fiind camăta percepută de Bâcoi clienţilor săi. Banii nu sunt deloc puţini şi sunt incomparabil mai mulţi decât cei pe care îi putea lua inculpatul dacă rămânea în continuare la catedră pentru a preda religia la copii. „Dispune confiscarea de la inculpat a sumelor provenite din camătă, după cum urmează: 400 de lei obţinuţi de la Drăghescu Ionela Daniela, 1800 de lei obţinuţi de la Puican Constantin, 7500 de lei obţinuţi de la Cuşlea Camelia Elena, 3.000 de lei obţinuţi de la Bîrzac Elena Adina, 400 de lei obţinuţi de la Puiu Anca Elena şi 40.000 de lei obţinuţi de la Vulpie Elena Adina şi echivalentul în lei a sumei de 1800 de euro obţinuţi de la Deaconescu Vasile Ion”, se arată în sentinţa instanţei.

Dobânda pe care fostul dascăl de religie o percepea clienţilor săi era de cel puţin 20% şi era stipulată chiar şi prin acte notariale pe care cele două părţi le încheiau, clienţii obligându-se să restituie banii la anumite termene. Potrivit rechizitoriului, într-unul dintre cazuri, Bâcoi a încheiat un act notarial cu una din victime pentru suma de 30.000 de lei, iar după câteva zile a chemat-o pe aceasta din nou la notar, spunându-i că trebuie să facă un nou contract în care să figureze şi soţul. Femeia a semnat împreună cu soţul său pentru restituirea unui împrumut de 36.000 de lei, diferenţa de 6.000 de lei reprezentând dobânda pentru cele câteva zile dintre semnarea celor două contracte.

În cele din urmă, cei doi soţi au aflat că ambele contracte încheiate la notar sunt valabile şi trebuie să îi restituie fostului profesor de religie suma de 66.000 de lei, aceştia depunând plângere la Poliţia Gorj, ulterior fiind organizat flagrantul care a dus la încătuşarea „păcătosului”.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: