Profesorii gorjeni cer la CEDO banii de concediu

Profesorii gorjeni vor să îşi recupereze banii „tăiaţi” pe perioada concediului prin procese. Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI), filiala Târgu Jiu, spune că reţinerea de 25% de pe vară este ilegală şi, ca urmare, legea care a impus această reţinere va fi atacată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Sute de profesori gorjeni au câştigat în urma proceselor intentate prin sindicat şi creşterea salarială de 33%, prevăzută prin Legea 221/2009. Cu toate acestea, plata drepturilor câştigate a fost blocată prin Ordonanţă de Urgenţă, care prevede ca banii să fie primiţi în rate începând cu anul 2012.

Profesorii gorjeni nu renunţă la cei 25%, care li s-au tăiat din indemnizaţia de concediu. Prin intermediul sindicatelor din învăţământ, aceştia sunt hotărâţi să meargă şi la CEDO, pentru a-şi primi banii înapoi. „În judeţul Gorj s-au reţinut banii pe lunile iulie şi august, deşi legea a intrat în vigoare pe 3 iulie. SLI Târgu Jiu va ataca această situaţie probabil pe două căi. Ori atacăm legea la CEDO, ori intentăm procese în instanţă începând de luna viitoare”, spune Florinela Ponta, preşedinta SLI Târgu Jiu. Membrii de sindicat consideră că indemnizaţia de concediu trebuia calculată cu zece zile înainte de a pleca în concediu şi toţi banii să fie pe carduri cu cinci zile înainte de a intra în vacanţă.

Procese câştigate, banii în 2012

Dar acesta nu este singurul drept pentru care luptă membrii de sindicat din Gorj în tribunale. Sute de procese au fost câştigate pe Legea 221/2009, care prevedea o creştere salarială cu 50% a salariilor cadrelor didactice. „Dintre cei 50% impuşi de această lege s-au primit 17% şi a rămas un rest de 33%,  pe care am încercat să îl recuperăm prin procese.  Procesele au fost iniţiate de FSLI, iar avocatul a fost plătit din fondurile sindicatului. Nici un membru de sindicat nu a plătit avocatul. La Tribunalul Târgu Jiu toate procesele au fost câştigate. Consiliile locale au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, da au fost respinse, sindicatul având câştig de cauză. Din luna martie a acestui an nu am pierdut nici un proces. Am avut câştig de cauză şi la Tribunalul Târgu Jiu şi la Curtea de Apel Craiova”, menţionează Florinela Ponta, liderul SLI Târgu Jiu. Membrii de sindicat au cerut în urma câştigării proceselor atât conducerii şcolilor, cât şi consiliilor locale achitarea sumelor, însă Guvernul României a emis o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte ca aceste sume să fie plătite în rate, începând din anul 2012. „Federaţia Sindicatului Liber din Învăţământ a atacat prin Avocatul Poporului această Ordonanţă de Urgenţă, dar Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţa este constituţională”, mai adaugă Florinela Ponta.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: