Profesorii scapă de zecile de comisii din şcoli

Veste bună pentru cadrele didactice din judeţul Gorj. Înainte de a părăsi Ministerul Educaţiei, fostul ministru Sorin Câmpeanu a aprobat un ordin prin care a redus drastic numărul de comisii care ar trebui să funcţioneze într-o şcoală. Sindicaliştii aplaudă demersul declarând că primăriile şi alte instituţii ale statului au oameni pregătiţi din punct de vedere profesional ca să facă treaba acestor comisii.

Profesorii gorjeni nu vor mai fi obligaţi din punct de vedere legal să facă parte sau să reprezinte zecile de comisii care sunt constituite la nivelul fiecărei unităţi şcolare. Numai într-o singură unitate de învăţământ ar trebui să fie funcţionale următoarele comisii: Comisia pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Comisia pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia de Mobilitate, Comisia pentru înscrierea în învăţământul post-obligatoriu, Comisia pentru Combaterea Abandonului Şcolar şi Absenteismului, Comisia pentru Combaterea Violenţei în Şcoli, Comisia pentru Verificare, Monitorizare Frecvenţă şi Notare, Comisia pentru Asigurarea Serviciului pe Şcoală, Comisia pentru Proiecte Naţionale şi Internaţionale, Comisia pentru Concursuri Şcolare şi Olimpiade.

Potrivit sindicaliştilor, fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a semnat înainte să părăsească ministerul un ordin prin care a redus numărul comisiilor la maxim nouă. ”La ora actuală, conform regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ sunt vreo 40 de comisii care trebuie să funcţioneze în fiecare şcoală. Câmpeanu a promis că va reduce numărul comisiilor şi înainte să plece a semnat acel ordin. Discuţiile sunt să rămână undeva la maxim 9 comisii care să funcţioneze în învăţământ şi în special acele comisii care sunt impuse de legile în vigoare. Comisiile care nu fac obiectul sistemului de învăţământ şi al cadrelor didactice trebuie desfiinţate”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Mai multe comisii decât profesori

Sindicaliştii susţin că sunt situaţii în judeţul Gorj când într-o şcoală sunt mai multe comisii care ar trebui să funcţioneze decât numărul de profesori. ”În fiecare şcoală ar trebui să funcţioneze vreo 40 de comisii, gândiţi-vă că nu avem atâţia profesori într-o şcoală câte comisii sunt. Cadrele didactice au cerut practic desfiinţarea acestor comisii. La nivel local sunt oameni plătiţi care să facă pregătirea şi exerciţiile astea de alarmare în caz de urgenţă şi la nivel de şcoală trebuie să fie un profesor care nu are nici un curs în acest sens, există reprezentaţi, sunt la primării oameni plătiţi care se ocupă cu aşa ceva. Profesorii nu au nici un beneficiu că fac aşa ceva, intra în obligaţiile de normă”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: