Profesorul Ion Lianu, un renumit interpret al instrumentelor de suflat

Ion Lianu, profesorul care a pus bazele Ansamblului „Ciobănaşul” din Crasna este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai instrumentelor de suflat. De mic copil a îndrăgit fluierul, iar în timp a studiat taragotul, ocarina, cimpoiul, drâmba, cavalul, tilinca. Talentul său i-a adus numeroase premii atât în ţară, cât şi în străinătate. La rândul său îi învaţă pe copii să ducă mai departe tradiţiile populare. Produsul cel mai de samă al lui Ion Lianu este fiica sa, Oana Lianu, naistă de renume mondial.

Născut în Baia de Fier, sat de oier, Ion Lianu a îndrăgit de mic fluierul. „Am îndrăgit de mic instrumentul popular al ciobanilor din zonă-fluierul. Mama mea, director de Casă de Cultură, mi-a insuflat dragostea pentru tradiţiile populare”, spune profesorul Ion Lianu. Primul premiu, menţiune specială a juriului, este obţinut de Ion Lianu în anul 1967, la un festival –concurs al elevilor din judeţul Gorj. Însă studiul aprofundat al instrumentelor de suflat a avut loc în perioada în care a fost  student la Cluj Napoca, la Facultatea de Istorie. Fiind student am făcut parte din formaţia «Mărţişorul», sub bagheta marelui taragotist Dumitru Fărcaş. Cu această formaţie am făcut turnee în străinătate, în Spania, Danemarca sau Suedia”, menţionează Ion Lianu. În anul 1970, pe când era student în anul I, obţine premiul I la Primăvara Studenţească, desfăşurat în Cluj-Napoca, iar în anul 1972 primeşte Discul de Aur la Festivalul Internaţional de la Dijon, Franţa. Dar cea mai dragă distincţie a sa este premiul I obţinut la Festivalul „Maria Tănase” din anul 1984.

A renunţat la învăţământ pentru muzică

După absolvirea facultăţii, Ion Lianu a fost repartizat ca profesor de istorie la o şcoală generală din Zalău, unde a fost şi director. Însă dar după şase luni de zile, datorită înclinaţiilor spre muzică, a fost numit director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, unde stă până în anul 1994. Revine pe meleagurile natale în anul 2003, unde pune bazele Ansamblului „Ciobănaşul”, din Crasna, pe care îl conduce şi la ora actuală şi cu care a participat la numeroase festivaluri din judeţ. Ion Lianu este expert I în cadrul Şcolii Populare din Târgu Jiu.

Produsul cel mai de seamă al profesorului Ion Lanu este fiica sa, Oana Lianu, naistă de renume mondial. Oana Lianu este la ora actuală conferenţiar doctor la Universitatea din Oradea. „Pe Oana am pregătit-o de mică, de la vârsta de cinci ani”, menţionează Ion Lianu.

Vizualizări: 869

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: