Profitul CEO, motiv de zâzanie între Videanu şi Ponta

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a ieşit ieri la rampă cu o serie de atacuri la adresa premierului Victor Ponta pe marginea profitului înregistrat de Complexul Energetic Oltenia. Acesta susţine că profitul putea fi şi mai mare dacă nu ar fi fost „căpuşat” de premier, acuzaţiile fiind formulate în contextul în care în ultimele zile s-a vorbit despre un raport al Corpului de Control al Guvernului în care sunt constatate pagube de milioane de euro la CEO în timpul fostelor conduceri portocalii.

În vremea în care conducea Ministerul Economiei, Adriean Videanu venea la Târgu Jiu şi-i transmitea lui Laurenţiu Ciurel „să stea cuminte”, afirmând că "la fărădelegile pe care le-a făcut", acesta "s-ar putea să dea cu subsemnatul".  Au trecut ani de zile de la acea declaraţie, Ciurel, şomer în acele vremuri graţie „bunelor relaţii” pe care le avea cu guvernarea PDL ajungând şomer atunci şi manager privat acum al Complexului Energetic Oltenia, funcţia respectivă permiţându-i accesul la raportul Corpului de Control al Guvernului care a fost trimis organelor de anchetă pentru a cerceta presupuse prejudicii de milioane de euro produse în anii trecuţi la unităţile din minerit şi energie.

Acum Adriean Videanu revine şi vorbeşte despre subiecte care nici măcar în campania electorală nu au mai fost amintite pe la Gorj, nici măcar de reprezentanţii PDL din judeţ, fostul ministru acuzându-l pe premierul Ponta că ar fi contribuit la „căpuşarea” CEO, fără să dea însă vreun exemplu, conflictul dintre cei doi fiind mai vechi. „Precizez ferm: Victor Ponta nu are nici cel mai mic merit în performanţa înregistrată de Complexul Energetic Oltenia. Mai mult, profiturile obţinute de Complexul Energetic Oltenia ar fi fost şi mai mari dacă Victor Ponta nu ar fi căpuşat Complexul. Singurul lucru în care sunt de acord cu Victor Ponta în ceea ce priveşte situaţia Complexului Oltenia este ca DNA să ducă până la capăt anchetele privind activitatea asupra instituţiei. În acest fel se va vedea cum Victor Ponta a căpuşat Complexele Turceni şi Rovinari", spune fostul ministru într-un comunicat de presă.

Videanu nu ezită să-l acuze pe premier că se comportă „ca musca la arat”, el spunând că profitul de azi al CEO se datorează guvernării PDL şi măsurilor luate de foştii guvernanţi, anii cu pierderi, respectiv 2009-2010, fiind consideraţi unii cu profit dacă sunt puse în calcul investiţiile de mediu făcute în acea perioadă. Fostul ministru îşi asumă şi investiţia de un miliard de dolari pe care chinezii vor s-o facă la Rovinari şi despre care, într-adevăr, se vorbeşte din perioada în care el conducea Ministerul Economiei. „Precizez că în contextul în care în anul 2012 Complexul Energetic Oltenia a blocat implementarea majorităţii investiţiilor de mediu şi retehnologizare doar pentru un rezultat financiar pozitiv, se pune sub risc capacitatea României de producere a energiei de siguranţă chiar în contextul finalizării în următorii 4 ani a noului grup energetic de 600 de MW de la Rovinari, iniţiat, procedurat şi trecut la implementare în timpul ministeriatului meu. Cu alte cuvinte, societăţile din Complexul Energetic Oltenia au fost şi au rămas pe profit", a spus Videanu, după ce Ponta a anunţat că CEO nu se mai privatizează pentru că anul trecut a avut profit, iar chinezii vin cu miliardul de dolari pentru a investi într-un nou grup energetic la Rovinari.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: