Programe pentru reducerea abandonului școlar în rândul rromilor

Liderii rromilor din județul Gorj lucrează la două proiecte pentru comunitatea pe care o reprezintă. În primul proiect, câteva sute de rromi din Târgu-Jiu, dar și din alte trei localități vor beneficia de un set de analize gratuite, iar în cel de-al doilea proiect se dorește reducerea abandonului școlar în rândul copiilor rromi, dar și construirea unui centru medical pentru rromii din zona Polovragi - Baia de Fier.

Liderii rromilor din Județul Gorj s-au gândit la sănătatea comunităților și au decis să le ofere celor fără posibilități materiale un set de analize medicale pentru a-și verifica starea de sănătate. Alin Bobu susține că de cele mai multe ori rromii ajuns la spital foarte târziu, pentru că, neavând un loc de muncă, nu au calitatea de asigurați și nu-și permit să plătească investigațiile medicale. De aceea, aproximativ 300 de rromi sunt prinși într-un proiect în care beneficiază de un set gratuit de analize. „Derulăm un proiect în valoare de aproximativ 8.000 de euro, este finanțat de Agenția Națională pentru  Rromi și este în domeniul sanitar. Ne dorim să facem la foarte multe persoane pachete minimale de analize. În acest proiect sunt prinse mai multe comunități, printre care se numără Târgu-Jiu și Scoarța. Noi ne-am gândit la 250-300 de persoane. Sunt analize medicale în limita finanțării. Avem oferte de la cabinete și acum le analizăm ca să vedem dacă ne încadrăm. Ne dorim să facem analizele la domiciliu”, a precizat Alin Bobu.

Se dorește reducerea abandonului școlar

Cel de-al doilea proiect implementat în comunitățile de rromi se referă la reducerea abandonului școlar și la construirea unui centru de sănătate. „În cel de-al doilea proiect derulăm activități prin Agenția Comunitară „Împreună”, care este un ONG de la București și vizează patru comunități din Târgu-Jiu, în domeniul educație și sănătate. La educație vrem să băgăm grădinițele și un program after school, unde copiii rromi vor învăța și își vor face temele, iar în felul acesta se reduce abandonul școlar. În domeniul sănătății ne-am dorit să înființăm un centru medical, dar așteptăm condițiile cerute de finanțator. Ne-am dori să-l facem în zona Polovragi, Baia de Fier, pentru că acolo nu avem așa ceva și ponderea este foarte mare acolo”, a mai precizat Alin Bobu.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: