Ori la Bac, ori la spital, dar cu căştile de copiat în urechi

Viaţă grea pentru trei adolescenţi din municipiu care, zilele acestea, au avut nevoie de ajutorul medicilor ORL de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după ce le-au rămas înţepenite în urechi mini-căşti folosite în special pentru a trişa la examene. La Motru folosirea căştilor a costat-o excluderea din examene pe o elevă, asta după ce cineva a deconspirat-o chiar la şeful Inspectoratului Şcolar.

Şeful secţiei ORL, dr. Gheorghe Stanciu, este cel pe mâna căruia au ajuns pacienţii cu probleme de auz. La el au venit cei care nu au mai putut să îşi scoată singuri din urechi sistemele de ascultare, mini-căştile achiziţionate prin comenzi făcute pe internet fiind de mărimea unei baterii de ceas. „Sunt la fel de mici ca o baterie de ceas şi cu ele, probabil, recepţionează din afară răspunsurile care îi interesează pe ei. Ele se scot din ureche cu un magnet special, dar dacă în interior există cerumen sau e acolo vreo otită supurată, căştile astea se lipesc şi nu mai pot fi scoase”, afirmă dr. Stanciu.

Este nevoie de un magnet de mare putere

Medicul spune că el foloseşte în astfel de situaţii un magnet de mare putere, pe care îl împrumută de la colegii de la secţia Oftalmologie, care îl utilizează pentru a îndepărta din ochi fragmente metalice. „Dacă nu se bâzâie ei prea mult în ureche şi vin la noi repede, cu acest magnet putem scoate uşor aceste dispozitive. Dacă lucrurile se complică se poate ajunge şi la o intervenţie chirurgicală. Nu am avut anul acesta, dar în alţi ani au fost cazuri, chiar şi la părinţi care, probabil, au vrut să verifice şi ei cum se aude prin căştile astea”, declară şeful secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Dr. Gheorghe Stanciu spune că două dintre cazurile la care a intervenit acum au fost chiar înainte de începerea examenelor de bacalaureat, pacienţii declarându-i că încercau căştile pentru a face mici verificări, după care nu au mai putut să le scoată din urechi.

Turnată la şeful IŞJ pentru căştile de la Bac

Inspectoratul Şcolar Gorj a înregistrat până acum un singur caz oficial în care un absolvent de liceu a fost prins folosind căşti pentru a copia la Bac. În timpul examenului de miercuri o elevă din Motru care a fost dată afară din sala de concurs după ce a fost prinsă folosind un sistem de căşti prin care i se dictau răspunsurile de către o altă persoană. Ion Işfan menţionează că o persoană anonimă l-a sunat şi l-a informat despre cazul respectiv, după care a dispus verificări, sesizarea primită confirmându-se în totalitate.

„Cineva m-a sunat şi mi-a spus că la Colegiul Tehnic Motru, în sala 210, o anume elevă copiază. Mi s-a spus şi cum procedează şi nu-mi venea să cred. Am sunat echipa de la centrul de examen, au făcut verificările de rigoare şi eleva folosea, într-adevăr, un dispozitiv de ascultare nepermis în sălile de examen. A fost dată afară imediat şi a pierdut dreptul de a mai participa la actuala sesiune, pierzând toată munca de până acum”, afirmă şeful IŞJ Gorj.

Ion Işfan menţionează că elevii au fost avertizaţi asupra faptului că este pedepsită inclusiv tentativa de a copia, sub orice formă, la examene, nu doar copierea propriu-zisă. De asemenea, acestora le-a fost adus la cunoştinţă faptul că nu au voie în sălile de examen nici cu telefoane mobile şi nici cu vreun alt sistem de comunicare, inclusiv căşti sau mini-căşti din genul celor cu care s-au prezentat la secţia ORL elevii care nu au mai putut să le scoată din urechi.

„Cele trei cazuri sunt primele în acest an și probabil singurele, că examenul de bacalaureat este pe final. Sunt foarte puține în raport cu cele de anul trecut, când aveam câte 10 pe zi”.

Dr. Gheorghe Stanciu, şeful Secției ORL

Vizualizări: 1,673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: