Programele de sănătate, o necunoscută pentru bolnavii gorjeni

Programele naţionale de sănătate au rămas în Gorj o necunoscută atât pentru medici cât mai ales pentru bolnavi. Banii care ajung la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj prin aceste programe rareori ajung să fie accesaţi de bolnavi. Un exemplu în acest caz îl reprezintă categoria de diabetici, boală inclusă în programele naţionale de sănătate. În Gorj sunt 11.000 de diabetici, dintre care 1.800 trataţi cu insulină. În evidenţele CJAS Gorj apar însă doar 463 de diabetici automonitorizaţi incluşi în programul naţional de diabet zaharat.

Anual, în Gorj, numărul bolnavilor care suferă de diabet zaharat şi au nevoie de insulină creşte cu câteva sute de cazuri noi. La ora actuală sunt 11.000 de diabetici dintre care 1.800 trataţi cu insulină şi peste 6.000 trataţi cu tablete. Potrivit medicului Lucreţia Pârcălăboiu, coordonatoarea programului de diabet zaharat la nivel judeţean, toţi bolnavii sunt incluşi în program însă doar cei 1.800 beneficiază de teste gratuite. În schimb, într-o situaţie prezentată de CJAS Gorj, numărul bolnavilor de diabet zaharat automonitorizaţi este de 463 plus şapte copii. ”Bolnavii trataţi cu insulină sunt monitorizaţi gratuit. Cel mai probabil testele nu au fost plătite de CJAS Gorj, nu s-au plătit deconturile către farmacii”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu.

Costuri

Cât despre banii de care ar urma să beneficieze fiecare bolnav de diabet în parte, în aceeaşi situaţie prezentată de CJAS Gorj apare un cost mediu de 115 lei pentru un adult şi 325 de lei pentru un copil diabetic. ”Eu nu am control asupra banilor care se primesc prin acest program. Probabil că CJAS Gorj plăteşte farmaciile în funcţie de banii care sunt”, a adăugat Lucreţia Pârcălăboiu, coordonator judeţean al programului de diabet zaharat.

CJAS Gorj: ”Avem bani suficienţi”

Pe de altă parte CJAS Gorj nu se plânge de lipsă de fonduri, preşedintele casei, Gheorghe Cocină, menţionând că sunt bani suficienţi pentru a fi trataţi toţi bolnavii. ”Programele de sănătate merg bine la noi. Avem bani suficienţi, suntem în parametri obişnuiţi!”, a declarat Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj.

Îşi vând testele să facă rost de bani

Cert este că nici bolnavii care primesc teste gratuit nu profită la maxim de situaţie. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că cei mai mulţi bolnavi de diabet trataţi cu insulină îşi vând testele primite gratuit pentru a mai face rost de bani. ”Reţeta pentru pacientul diabetic tratat cu insulină se eliberează pe trei luni iar pe această reţetă are voie să primească până la 100 de teste gratuite. Pentru a face rost de bani nu le folosesc pe toate şi le vând celor care nu beneficiază. Vreau să trag un semnal de alarmă şi spun că dacă un diabetic vrea să-şi ţină diabetul sub control, cele 100 de teste nu îi sunt suficiente pe trei luni”, a adăugat Lucreţia Pârcălăboiu.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: