Programul „Fructe în şcoli” le dă bătăi de cap primarilor

Doar 15 primari din Gorj au luat în considerare proiectul iniţiat de guvern cu sprijinul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj (APIA), proiect ce urmează a fi pus în practică începând cu noul an şcolar, deşi în ţară programul se desfăşoară la ora actuală. Mai mult decât atât, şi aceşti primari se declară nemulţumiţi de condiţiile impuse de APIA pentru desfăşurarea programului. Ce mai mare supărare a primarilor se referă la calitatea merelor, care trebuie să arate perfect.

Mai mult decât atât, aceştia mărturisesc că ei au acceptat mai mult pentru copii altfel preferau ca programul să se desfăşoare tot prin intermediul Consiliului Judeţean. „Ce să vă zic, eu am acceptat că era vorba de copii de aici din comună, dar nu trebuiau să ne implice pe noi, trebuia cum e şi cu cornul şi laptele tot prin Consiliul Judeţean. În plus, sunt nişte condiţii puţin exagerate, să fie mărul aproape perfect, să nu aibă nimic pe el, nicio pată. Şi sincer vă spun că eu aş merge pe mărul românesc, nu pe import dar acum să vedem, că o să fie probleme şi la condiţiile de depozitare”, a declarat Liviu Drăgulescu, primarul comunei Licurici.

Chiar dacă în alte localităţi din ţară, elevii primesc deja merele la şcoală, la noi nici nu încape vorbă de aşa ceva. Primarii nu au putut să-şi pună la punct lucrurile cât mai repede pentru ca elevii gorjeni să mai prindă mere şi anul acesta şcolar. Majoritatea spun că din cauza timpului puţin care a mai rămas până la vacanţă, alţii din cauza banilor iar alţii din cauză că nu au înţeles la timp ce au de făcut. „Nu am putut să demarăm anul acesta pentru că au fost câteva impedimente. Din prima şedinţă organizată de APIA nu am înţeles nimic şi nu am ştiu ce trebuie să facem. Apoi am discutat cu ceilalţi primari şi am zis să fac şi eu pentru elevi pentru că este benefic. Nu ştiu efectele şi nici durabilitatea dar anul acesta nu am putut pentru că nu am avut timp să organizăm licitaţia şi deja anul şcolar e pe terminate”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură spun că sprijinul financiar este plătit în limita valorii zilnice a 30 de bani pentru fiecare elev şi că merele se acordă doar elevilor prezenţi la cursuri. De asemenea fructele trebuie să îndeplinească nişte condiţii pentru a fi decontate primăriilor. „Merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, curate, fără materii străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, să reziste la transport şi manipulare. Loturile de mere destinate programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli vor fi însoţite de buletine de analiză privind conţinutul de pesticide, nitriţi, nitraţi sau alţi contaminanţi, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: