Programul „Primul Siloz” nu va fi realizat în Gorj

Agricultorii gorjeni nu vor putea obţine credite bancare pentru acest program pentru că depozitele de cereale din Gorj nu sunt licenţiate. Din cele 14 depozite din judeţ, autorizate pentru depozitări curente, doar 3 dintre ele ar îndeplini condiţiile de licenţiere impuse de Programul „Primul Siloz”. Proprietarii acestora nu au solicitat licenţă de depozit din cauza cantităţilor reduse de cereale, care ar putea fi depozitate şi nu ar recupera investiţiile făcute pentru a obţine licenţierea.

Programul „Primul Siloz” nu va putea fi aplicat în Gorj din cauză că niciun depozit de cereale nu a solicitat licenţă. Condiţiile impuse de acest program şi teama deţinătorilor de depozite că nu-şi vor recupera investiţiile au făcut ca în Gorj să nu existe niciun depozit licenţiat. Programul „Primul Siloz” permitea fermierilor să obţină credite bancare prin intermediul certificatelor de depozit. Practic, un producător depune o anumită cantitate de cereale într-un siloz licenţiat fără a le vinde. În baza acestei depuneri, producătorul primeşte un certificat de depozit care este garantat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol. Cu acest certificat fermierul poate beneficia de împrumuturi bancare garantate de stat. Suma cu care se garantează va fi de maxim 70% din valoarea seminţelor depozitate. Certificatul de depozit este valabil până la data restituirii mărfii de către depozitar dar nu mai mult de 12 luni de la emiterea sa. Astfel, producătorii nu mai trebuie să vândă cerealele imediat după perioada de recoltare, când preţurile sunt mici, iar pentru a realiza lucrările de toamnă pot folosi creditele primite.

Prea puţine cereale

Chiar dacă se apreciază că va regla piaţa cerealelor, permiţând accesul fermierilor la credite bancare, şi va diminua drastic evaziunea fiscală, în Gorj, programul „Primul Siloz” nu se va putea realiza, după cum a declarat Valeriu Petrică, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. „În judeţul Gorj nu s-au solicitat licenţe de depozit, pe de o parte din cauza condiţiilor necesare a fi îndeplinite pentru licenţiere, iar pe de altă parte din cauza cantităţilor reduse de cereale ce ar putea fi depozitate, ceea ce ar îngreuna recuperarea investiţiilor făcute pentru licenţiere. Sunt multe cheltuieli de făcut care nu pot fi recuperate”, a mai precizat Valeriu Petrică. Dintre cele 14 depozite autorizate pentru depozitări curente, doar 3 ar putea intra în acest program. Chiar dacă seminţele păstrate în spaţii special amenajate sunt mai bune calitativ în anul viitor, fermierii gorjeni evită să-şi ducă cerealele la depozite din cauza cheltuielilor care cresc în funcţie de perioada depozitării.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: