Proiect de mediu derulat în parteneriat cu CE Turceni

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu a semnat documentele de parteneriat cu instituţiile implicate în proiectul „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale”. Este vorba despre un proiect pe fonduri europene, a cărui valoare se ridică la 1.043.725 euro, ce va fi derulat în colaborare cu Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, Complexul Energetic Turceni şi Agenţia de Protecţia Mediului Gorj. Adrian Gorun a criticat şi de această dată Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru că nu a alocat nici un ban pentru acest proiect.

Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică. Partenerii proiectului sunt Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, Complexul Energetic Turceni şi Agenţia de Protecţia Mediului Gorj. „Această temă de cercetare este extrem de generoasă şi cuprinde partea de rezolvarea a deşeurilor din industrie care dă problemele cele mai dificile. Ne-am propus un lucru extrem de dificil de rezolvat, să valorificăm pe o treaptă superioară deşeurile generate de industria energetică, extractivă şi metalurgică. Cred că vom găsi o soluţie şi să finalizăm acest proiect cu produse vandabile, concrete, care să iasă pe piaţă”, spune Ion Nedelcu de la Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti. Activităţile proiectului se vor desfăşura pe o perioadă de 32 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 1.043.725 euro, din care 475.462 euroreprezintă contribuţia Comisiei europene şi 568.263 euroreprezintă valoarea cofinanţării.

Rectorul UCB, supărat pe Ministerul Educaţiei

Adrian Gorun, rectorul UCB, a criticat Ministerul Educaţiei şi Cercetării deoarece nu susţine financiar aceste proiecte. „Nu pot să nu ilustrez încă o dată faptul că dacă Ministerul Economiei, Ministerul Mediului au răspuns solicitării de co-finanţare şi a sprijinit acest proiect încât partenerii noştri beneficiază de sprijinul ministerului, nu acelaşi lucru este valabil pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care, spre surprinderea mea, deşi de fiecare dată se demonstrează că absorbţia de fonduri europene este undeva la 3%, nu au prins în buget nici un euro pentru asemenea proiecte. Ne susţinem contribuţia cu resursele poprii, chiar dacă beneficiile nu sunt doar pentru universitate”, susţine Adrian Gorun.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: