Proiecte pentru elevii şi profesorii gorjeni

Ca în fiecare an, cadrele didactice şi elevii din judeţ pot participa la diverse proiecte care presupun realizarea de schimburi de experienţă cu alte instituţii de învăţământ din toată lumea. Aceştia pot opta pentru participarea la programele Comenius sau Leonardo da Vinci, în cadrul unor proiecte bilaterale sau multilaterale. Toţi cei interesaţi de schimburile interculturale trebuie să se grăbească cu depunerea aplicaţiilor, pentru că majoritatea se primesc doar până la sfârşitul lunii februarie. Urmează perioada de evaluare a tuturor proiectelor de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Dezvoltarea Educaţiei şi Formării Profesionale, iar rezultatele finale se află de-abia în luna iunie.

Şcolile din judeţul nostru continuă tradiţia în acest sens, pentru că de la an la an, tot mai multe unităţi de învăţământ se arată interesate să iniţieze parteneriate şcolare cu instituţii din alte ţări. Silvia Paşcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj afirmă: “Ne bucurăm că sistemul educaţional din judeţ se dezvoltă şi din punctual de vedere al schimbului intercultural şi că la aceste programe se înscriu atât şcoli din mediul urban, cât şi din cel rural. Este o experienţă benefică din toate punctele de vedere şi oricine ar trebui să-şi încerce şansa”.

Programul Comenius se adresează personalului din mediul preuniversitar, de la preşcolari până la elevii din clasele terminale. În acest program pot participa între 3 şi 11 parteneri, care realizează un schimb de material pedagogic la nivelul fiecărei şcoli. Apoi, are loc o întâlnire internaţională comună, în care fiecare ţară trebuie să joace oficiul de gazdă, măcar o dată, în decurs de 2 ani. Altă componentă a programului Comenius are în vedere formarea personalului didactic, prin acordarea de burse de studiu de maxim două săptămâni, în valoare de 1200-1300 de Euro, pentru profesorii de limbi străine şi nu numai. În 2008, aproximativ 30 de profesori gorjeni au beneficiat de aceste burse de perfecţionare.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: