Promovare pentru procurorul care a închis dosarul de plagiat al lui Ponta

Într-o perioadă în care premierul Victor Ponta e la mii de kilometri depărtare, în Mexic, la București Ministerul Justiției propune promovarea într-o funcție de conducere chiar a procurorului care în urmă cu doi ani a închis dosarul în care șeful Guvernului era acuzat de plagiat. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, rudă apropiată a lui Ponta, l-a propus ieri pe procurorul Cristian Lazăr, să devină adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție pe care magistratul o ocupa din vara lui 2013, dar cu delegație. Acum Cazanciuc a ținut cont de faptul că procurorul are „o bogată experienţă profesională şi managerială” și a decis să îl susțină în funcția de conducere, formulând în acest sens o propunere către Consiliul Superior al Magistraturii.

Lazăr a fost numit cu delegație în funcția respectivă pe 17 iunie 2013, pe 26 iunie în același an el respingând contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale a lui Ponta în dosarul de plagiat. El a menționat atunci că premierul preluase în lucrarea sa de doctorat doar texte de lege pentru care nu ar fi putut fi acuzat de plagiat, în rezoluția din iunie 2013 magistratul precizând că „în concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori". Decizia lui Lazăr a fost contestată ulterior și la instanță, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut-o și, ca urmare, dosarul de plagiat al lui Victor Ponta a fost închis, premierul fiind numit la vremea respectivă „dottore” de către fostul președinte Traian Băsescu, cel care a și vorbit primul despre lucrarea de doctorat a premierului, spunând că ar fi fost realizată prin metoda „copy – paste”.

Între timp, de la mii de kilometri distanță, Ponta a postat pe pagina sa de Facebook fotografii cu vizita pe care o face în Mexic, unde participă la un summit internațional, el menționând că este primul premier al României care ajunge la Ciudad de Mexico în ultimii 25 de ani. Șeful Guvernului a mai fost în ultimele luni tot „primul prim-ministru” care a vizitat diverse state ale lumii din partea României, cancelariile occidentale nedeschizându-și însă ușile pentru cel care are probleme de imagine din cauza acuzațiilor de plagiat, dar și a dosarului penal în care este inculpat și acuzat că a prejudiciat unități de stat din Gorj!

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: