Propunere: Angajări pentru câțiva ani, la CE Oltenia

Mii de mineri și energeticieni vor ieși la pensie în următorii ani, iar sindicatele se așteaptă să fie angajați alții în locul lor măcar pentru câțiva ani. Totul, pentru a fi acoperită lipsa de personal până când vor fi puse în funcțiune grupurile pe gaze. Până atunci, va fi nevoie de oameni mai ales în producție, în carierele de cărbune.

Nici până acum, sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia nu au aflat mare lucru din programul de restructurare ce urmează să fie aplicat. Liderii de sindicat au cerut să afle și care va fi evoluția personalului în următorii ani. “Ni s-au spus doar chestiile generale și că se vor închide cariere odată ce se termină cărbunele. Concret, cu ce bani, care sunt etapele, care e numărul de personal în 2021, 2022, 2023, 2024, pe categorii, aceste lucruri nu ni le-au prezentat pentru că nu sunt finalizate”, a explicat, la Târgu Jiu TV, liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Ca să acopere lipsa de personal odată cu valurile de pensionări, Dumitru Pîrvulescu a explicat că va fi nevoie să se facă noi angajări. În producție, va fi nevoie de oameni angajați măcar pentru câțiva ani până când vor putea fi puse în funcțiune grupurile pe gaze. „În funcție de ce au în program, compania va trebui să angajeze salariați. Ei și-au propus să pornească în 2025 – 2026 acele grupuri pe gaze. Dacă totul e ok, eu sunt mai sceptic. Energia pe cărbune nu se poate produce fără mineri. În momentul în care mie îmi pleacă din cariere în următorii ani mai mult de jumătate din colegi, ceilalți care rămân nu pot produce cărbune necesar energiei în timpul acesta. Vor trebui să găsească metode să angajeze salariați pe termen scurt, determinat, nu știu, până atunci când intră pe gaze. Asta pentru a compensa miile de colegi care vor pleca în viitorul apropiat”, a mai explicat Pîrvulescu.

Luna viitoare, programul de restructurare ar trebui să fie gata, apoi urmează să fie avizat de Comisia Europeană. O firmă a câștigat licitația organizată de companie și lucrează la planul de restructurare. În mare, acesta presupune realizarea a trei grupuri noi pe gaze, parcuri fotovoltaice și modernizarea microhidrocentralelor din Ișalnița și Turceni.

Vizualizări: 5,522

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: