Prorectorul Mihai Cruceru, fondator la căpuşa UCB

Nume noi apar pe lista fondatorilor Institutului Universitar “Constantin Brâncuşi”, cel care a înfiinţat Şcoala Sanitară “Hipocrate”, menită să „fure” din studenţii UCB. Unul dintre aceştia este chiar prorectorul universităţii Mihai Cruceru, care se adaugă directorului UCB Marian Vintilescu. Prorectorul a cotizat bani grei la înfiinţarea aşa zisului institut universitar despre care spune că organizează cursuri preuniversitare. Rectorul Universităţii, Moise Bojincă, a spus că nu le va permite profesorilor din UCB să predea la şcoala care face concurenţă neloială.

Prorectorul UCB, Mihai Cruceru, este unul dintre fondatorii Fundaţiei Institutul Universitar “Constantin Brâncuşi”, care din acest an organizează cursuri de asistenţi medicali generalişti prin Şcoala Postliceală “Hipocrate”. Cruceru spune că, deşi a cotizat cu 7000 RON pentru finanţarea acestei institut, aşa cum se poate vedea inclusiv în declaraţia de interese, nu ştie prea multe despre activitatea din cadrul fundaţiei şi nici nu prea îl interesează aceste aspecte. “Da, sunt membru fondator al institutului, am în declaraţia de interese. Nu ştiu cine predă şi cu se va ocupa. N-am niciun interes, mă gândesc la viitor, adică să demarez şi altceva pe lângă universitate. Eu mi-am trecut-o în declaraţia de interese, din moment ce mi-am trecut-o poate să judece cine este abilitat dacă sunt incompatibil sau nu, dar nu cred că facem concurenţă universităţii. Sunt nişte funcţii executive pe acolo, eu sunt numai membru fondator, vorbiţi cu ei. Chiar nu mă interesează activitatea, deocamdată. Am alte activităţi, are cine să se ocupe”, a spus Mihai Cruceru.

Neoficial, surse universitare ne-au declarat că elevii fără bacalaureat sunt orientaţi spre această şcoală postliceală, în timp ce absolvenţii cu diplomă pot fi admişi la Universitate, care organizează cursuri superioare de asistent medical. Profesorii de la UCB sunt şi profesorii cu care I-UCB a obţinut autorizarea de la minister să deschidă şcoala Hipocrate, spun aceleaşi surse, dar oficial cei de la Institut refuză să prezinte lista cu cadre didactice.

Institut universitar care organizează cursuri preuniversitare

Culmea este din toată această poveste faptul că, deşi Fundaţia se numeşte Institutul Universitar “Constantin Brâncuşi”, organizează prin Şcoala Sanitară “Hipocrate” cursuri preuniversitare pe specializarea asistent medical generalist, specializare care se poate regăsi şi în oferta educaţională a UCB pentru anul şcolar viitor.

Directorul Administrativ al UCB şi totodată preşedintele acestei fundaţii, Marian Vintilescu, spune că este vorba doar de o coincidenţă. “Noi am depus mai multe opţiuni, mi se pare vreo cinci opţiuni de denumire, aşa am gândit-o noi atunci şi ăsta a ieşit, adică ăsta ni l-au aprobat de la Minister. Am gândit-o, nici nu ştiu cum am gândit-o atunci, dar nu pe considerentul că ar fi cadre din universitare dintre cei nouă fondatori”, a declarat Marian Vintilescu.

Iniţial, fundaţia era a UCB

În 2011, Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu obţinuse avizul senatului pentru înfiinţarea unei astfel de fundaţii, însă în carul universităţii, pentru accesarea de fonduri europene. Proiectul de care trebuia să se ocupe Marian Vintilescu şi Cristinel Rujan nu a fost dus la bun sfârşit. Curios este şi faptul că acum, în 2013, tot nume importante din cadrul UCB s-au gândit să înfiinţeze o astfel de fundaţie. “Eu nu am nicio legătură cu acest institut, această fundaţie reprezintă un demers privat, n-are legătură cu universitatea. Din câte îmi amintesc, în trecut universitatea a vrut să creeze o fundaţie pentru a aplica pe proiecte finanţate din fonduri europene, pentru că unele proiecte pot fi accesate de unele instituţii publice cum este şi universitatea, iar alte proiecte europene se adresează exclusiv ONG-urilor. Ori universitatea n-ar fi putut să acceseze aceste fonduri decât dacă ar fi avut o structură concepută la nivel de fundaţie sau asociaţie. Însă nu s-a pus în operă, nu s-a înfiinţat acea fundaţie, nu ştiu din ce motiv, nu sunt în conducerea universităţii, nici în senat”, a spus profesorul UCB Cristinel Rujan, unul dintre cei care au participat la conceperea acelui proiect.  

Vor să acceseze fonduri europene

Preşedintele fundaţiei Institutul Universitar “Constantin Brâncuşi” mai spune că vor încerca să atragă fonduri europene. “Bineînţeles că ne propunem să accesăm şi fonduri europene. Orice fundaţie îşi propune aşa ceva. Toată lumea vrea să atragă fonduri. Da, şi la UCB au fost discuţii, dar probabil nu a mai înfiinţat-o”, a mai spus Marian Vintilescu, deşi tocmai el a fost mandatat în 2011 să o înfiinţeze.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: