Prostovanii fără vină

Cine e vinovat pentru pierderea alegerilor? O întrebare legitimă, pusă pe tonalități diferite. Antena 3 o pune cel mai apăsat. Baronii din PSD o pun și ei, poate chiar mai apăsat, dar ceva mai pe la colțuri. Imediat după alegeri, Liviu Dragnea îndrăznește o primă variantă: ”Nu știu, [vinovat e] Dumnezeu!”. Slab, neașteptat de slab. Și departe de adevăr, mai ales. De data asta nu se mai implicase nici măcar Zeus, darămite Dumnezeu. Victor Ponta încearcă și el: ”Victoria are o mulțime de părinți, înfrângerea e orfană”, zice nu chiar oricine, ci însuși înfrântul-șef. Singur Iliescu a rămas, chiar și la senectutea lui criminală, vocea cea mai lucidă din PSD: ”principalul vinovat este Victor Ponta”, zice simplu și pe undeva normal bunicuța. Dar n-o ascultă nimeni. Iliescu a început să vorbească precum bunicul bolnav de Alzheimer. Nici măcar nu mai râde nimeni de el, darămite să țină cont de ce zice.

Ieri, se anunța mare congres la roșii. Te-ai fi așteptat ca Ponta și Dragnea să sufere, laolaltă cu Ghiță și ceilalți strategi de campanie. Te-ai fi așteptat ca PSD-ul să-și asume înfrângerea cu decența cu care părea s-o facă imediat după alegeri și să-i trimită la plimbare pe cei doi incompetenți. N-ai să vezi. PSD-ul s-a obișnuit atât de tare să mintă populația încât nu se mai poate abține nici când vine vorba de el însuși.

S-au închis ușile și șefii partidului au întrebat retoric: ”Așaaa, acuma pe cine să dăm noi afară?”. Și scrutau fals orizontul, în căutare de fețe de exclus. Se aud trei râsete tembele și înfundate. Geoană, Șova și Vanghelie își amintiseră de ceva. ”Până una-alta, hai să-i excludem pe cretinii ăștia trei”, o fi propus Liviulică. Zis și exclus. PSD-ul se desparte de un total de trei oameni, dar care însumau, tustrei, un singur IQ. ”Dar de ce noi?”, or fi întrebat victimele. Doar că lui Geoană, Șova și Vanghelie cred că nu li se mai răspunde de mult la întrebarea ”de ce?”. Fie și pentru că o pun extrem de des.

Ședința s-a terminat, și PSD-ul a rămas la fel. La fel de prost, per total. A dat afară trei bovine fără vină, reușind chiar să le transforme (iar timpul o va demonstra) în niște revoluționari și niște reformatori foarte cool. În fond, dacă te dă afară PSD-ul trebuie că ești și tu cineva, nu?

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: