Protejaţii lui Băsescu

Victor Ponta şi Elena Udrea sunt principalii doi protejaţi ai lui Băsescu. O teorie veche, greu de susţinut, având în vedere câte zoaie şi-au turnat în cap, Ponta pe de o parte, Băsescu şi Udrea pe de alta, pentru a ne convinge că sunt duşmani.

Teoria mea este că din când în când sunt duşmani, dar când interesele o cer, Ponta devine partenerul lor de nădejde. Chiar Elena Udrea, cu guriţa ei, a povestit cum PD-L a făcut blat cu Ponta în 2008, în sensul că a retras candidatura lui Adrian Gorun de pe colegiul 6 Târgu Jiu, pentru a nu rata Victoraş parlamentul. Iar consilierul cel mai guraliv lui Traian Băsescu, adică Lăzăroiu, a povestit cum „Ponta este prietenul PD-L”, care a fost ajutat de oamenii lui Băsescu să ajungă preşedinte la PSD. Asta ca să nu mai povestim că la un moment dat Băsescu chiar şi l-a dorit de ginere pe actualul premier, dar şi că a fost printre puţinii oameni politici invitaţi la botezul fetiţei lui Ponta. Iar naşul de la SRI este un liant de nădejde între cei doi.

Iar pactul de coabitare Băsescu – Ponta, negociat în septembrie anul trecut, urmat de două luni de înjurături urâte între cei doi şi parafat imediat după alegeri, poate susţine teoria de mai sus. Bun, din când în când Ponta redevine obraznic, că îl mai forţează presa lui Voiculescu. Dar nu numai de asta. Marea calitate a lui Ponta este să fugă de răspundere. Ştiind că România va avea un an greu, cu inflaţie mare, închideri de fabrici, oameni trimişi în şomaj, tăieri de salarii la companiile de stat etc., Ponta se grăbeşte de pe acum să dea vina pe altcineva. De asta s-a grăbit să spună cât de rău a negociat Băsescu la Bruxelles. Când nu va avea bani de pensii, de vină va fi Băsescu. Şi are un anumit talent de a o spune, de îl crede multă lume.

Dar până atunci, trebuie să îşi plătească din datoriile pe care le are la Băsescu. Iar un sprijin transpartinic pentru candidatura Elenei Udrea ar fi cât se poate de potrivit. „Udrea este un Traian Băsescu în fustă”, a fost cel mai rău lucru pe care a putut Ponta să îl spună, la insistenţele presei, în timp ce pe Blaga l-a desfiinţat rapid.

Mă întreb cum se vor regrupa partidele atunci când se va rupe USL. Deja PNL l-a trimis pe Becali la înaintare, pentru a se apropia de PP-DD. PSD strânge prietenia cu UDMR. Totuşi, balanţa o va înclina PD-L. Către cine?

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: