Protest! Blocheaza un drum naţional dacă nu vor avea apă!

Sute de familii din comuna Scoarţa ameninţă cu un protest inedit. Oamenii sunt decişi să blocheze drumul naţional dacă nu va fi rezolvată problema apei. Oamenii primesc apă o dată la trei zile în cel mai fericit caz sau chiar o dată pe săptămână. Sătenii au ajuns în culmea disperării pentru că nu au apă de băut, de gătit şi nici pentru animale sau de spălat. Aceştia se gândesc cu groază că in orice moment, în comunitate poate izbucni vreo epidemie din cauza lipsei apei. Autorităţile locale nu se grăbesc să găsească soluţii şi dau vine pe secetă sau pe defecţiuni din sistem. În aceste condiţii, sătenii strâng semnături şi sunt decişi să blocheze drumul naţional.

Lipsa apei în mijlocul verii este greu de suportat de câteva sute de familii din comuna Scoarţa. Localnicii s-au săturat să care apă zilnic de la kilometri distanţă şi sunt decişi să ia măsuri dacă autorităţile locale nu se implică să rezolve problema. „Nu se mai poate. Cei de la primărie îşi bat joc de noi. Nu este normal să ne ţină în toiul verii fără apă. Ne-au promis că ne aduc apă cu cisterna şi nu au făcut nimic. Noi nu mai putem sta aşa. Este imposibil. Dacă în 2-3 zile nu găsesc soluţii noi ieşim în stradă. O să mergem cu copiii şi o să blocăm drumul naţional. Nu se mai poate. Stăm acolo până când o să ne dea apă. A zis că nu l-am votat şi să ne aducă apă ăia pe care i-am votat”, explică o femeie.  

Oamenii ar trebui să primească apă o dată la trei zile, însă la robinete curge apă doar o dată pe săptămână. Se gândesc că în orice moment poate izbucni vreo epidemie din cauza lipsei apei. „Ne este foarte frică de boli. Noi nu avem apă de băut. Cărăm de la kilometri întregi apă cu căruţele. O ţinem în butoaie şi de abia ne ajunge să bem, să gătim şi să dăm la animale. Nu ne permitem să spălăm hainele şi le ţinem murdare şi din când în când ne ducem cu ele la râu la câţiva kilometri. Nu e posibil aşa ceva. Cară salvările copii zilnic la spital de aici că se îmbolnăvesc din cauza lipsi apei şi că este mizerie. Sunt microbi. Nimănui nu-i pasă de noi”, mai spune un localnic.

Ce spune primarul

Primarul din Scoarţa, Aurelian Cotârlău, cunoaşte situaţia şi susţine că s-a văzut nevoie să raţionalizeze consumul apei din cauza secetei, însă şi defecţiunile apărute la sistemul de alimentare face ca cetăţenii din Pişteşti să primească apă o dată la trei zile. Cât despre protestul oamenilor, Cotârlău dă vina pe instigatori. „Este secetă şi în toată ţara este problema asta. Nu avem ce face. Noi avem două sisteme de alimentare cu apă. Cel care asigură apa în satul Pişteşti este de 8 ani şi a ruginit o ţeavă şi am zis să o înlocuim că este vară. S-a mai defectat şi o pompă şi am comandat în Germania. Am stabilit să le dăm apă doar o dată la 3 zile. Nu le ajunge apa pentru că ei opresc în bidoane. Nu duc lipsă de apă. Ei sunt supăraţi că le-am tăiat apa că nu au plătit. Pe mine nu mă impresionează când zic că ies în stradă. Trebuie să înţeleagă faptul că nu mai pot sta cu datorii la apă. Trebuie să achite facturile de milioane pe care le au”, spune primarul.

Soluţii nu prea există, dar în caz de forţă majoră, edilul se gândeşte să care apă cu cisterna până când ţeava ruginită va fi schimbată şi până va fi înlocuită pompa defectă.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: